Wat doet het superjacht van een Kazachstaanse miljardair hier?

Op de plek waar normaal gesproken alleen cruiseschepen liggen, is nu een privéjacht afgemeerd: aan de Veemkade ligt de Lady Lara, het superjacht van de Kazachstaanse miljardair Aleksander Mashkevich.

De Lady Lara aan de Veemkade. Beeld Het Parool
De Lady Lara aan de Veemkade.Beeld Het Parool

Het enorme schip, zo'n 91 meter lang, met verschillende balkons en een teakhouten dek en een geschatte waarde van zo'n 150 miljoen euro, arriveerde maandagavond in het Amsterdamse IJ. Het is het grootste jacht dat ooit in Amsterdam afmeerde, volgens de website Superyachttimes. De Lady Lara ligt nu achter gesloten hekken bij de Passengers Terminal Amsterdam.

Het schip is bezig aan haar eerste reis: nadat het uit het droogdok van scheepsbouwer Lürssen in Bremen rolde, voer het naar Noorwegen en vanaf daar ging de tocht naar Amsterdam. Vanaf het IJ zal de boot naar Florida varen, om daar in de wintermaanden te cruisen rond de Bahamas en in de rest van het Caribisch gebied.

Miljardair
Of de eigenaar zelf aan boord is, is niet bekend. Het gaat om de puissant rijke Aleksander Mashkevich, die zowel de Israëlische als de Kazachstaanse nationaliteit heeft. Hij onderhoudt nauwe banden met de Kazachstaanse regering en is één van de aandeelhouders van de beursgenoteerde Eurasian Natural Resources Cooperation, een internationaal mijnbedrijf dat vooral veel geld verdiend in Centraal Afrikaanse landen. Forbes schat het vermogen van de in 1954 geboren Mashkevich op een slordige 1,6 miljard dollar.

Helemaal van onbesproken gedrag is Mashkevich overigens niet: pas in 2011 liet de Belgische justitie een strafzaak tegen Mashkevich en zijn twee compagnons vallen, nadat zij eerder bereid waren geweest een schikking te betalen. De zaak liep al 15 jaar en draaide om het witwassen van 55 miljoen dollar aan commissies, die door een Belgisch ingenieursbedrijf aan Mashkevich zouden zijn betaald.

Aleksander Mashkevich Beeld Wikipedia
Aleksander MashkevichBeeld Wikipedia
Het jacht aan de Veemkade. Beeld Het Parool
Het jacht aan de Veemkade.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden