Wat doet dit geheimzinnige blauwe huisje naast Paradiso?

Amsterdamse kunstenaar Leonard van Munster zette op het terrein naast Paradiso een klein huisje, bij wijze van protest tegen het kunstbeleid van de gemeente.

Op het veldje naast Paradiso staat sinds kort Leonard van Munsters Nail house, ‘een vorm van verzet’. Beeld donleo.org
Op het veldje naast Paradiso staat sinds kort Leonard van Munsters Nail house, ‘een vorm van verzet’.Beeld donleo.org

Om het hek rond het braakliggende terrein naast Paradiso zit een ketting met een cijferslot en een hangslot. Het ‘verboden toegang’-bord is zo goed als onleesbaar omdat er een sticker (I hartje my boekhouder) overheen is geplakt. Het gele gras achter het hek is bezaaid met zwerfafval. In het midden, op een soort van terp, staat een idyllisch, lichtblauw houten huisje, met rode gordijnen en een fijne veranda.

Het is een kunstwerk, Nail house, gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Leonard van Munster, die ten tijde van de financiële crisis al eens een gekapseisd jacht op de Zuidas plaatste en een enorme gouden berg liet verrijzen in een kleine poel naast de Hemboogspoorlijn in Nieuw-West. In maart van dit jaar stond dit huisje eventjes op de Brouwersgracht, op een plek waar óók allang gebouwd had moeten worden. In 2015 was het te zien bij een bouwput aan de Schinkelhaven, totdat het plaats moest maken voor een appartementencomplex.

Het is gebaseerd – staat in het ­Nederlands en Engels te lezen op een ‘Huis te koop’-achtig bord – op een Chinees fenomeen, waarbij koppige eenlingen niet wensen te wijken voor de megalomane plannen van een projectontwikkelaar of de autoriteiten. Met als gevolg dat een kilometerslange snelweg een vreemde bocht om een geïsoleerd huis moet maken.

Van Munster is, zoals zoveel kunstenaars, al jaren op zoek naar een duurzame werkplek, maar de gemeente werkt meer tegen dan mee. “Nail house verbeeldt een vorm van verzet, maar ook een soort verlangen. Wethouders en ambtenaren zien het belang van kunst in de openbare ruimte niet. En als ze het wel zien, handelen ze er niet naar.”

“Meestal plaats ik mijn installaties in de periferie van Amsterdam, en als ik wethouders dan uitnodig, komen ze niet. Dus dacht ik: dan plaats ik mijn werk dit keer midden in de stad, zodat ze er bij wijze van spreken tegenaan kunnen fietsen.”

Van Munster hoopt dat Nail house dit keer wel blijft staan en nam daartoe al contact op met de rechtmatige eigenaar van het peperdure stukje grond, vastgoedondernemer en Quote 500-lid Klaas Hummel, die het in 2000 samen kocht met Willem Endstra. “De heer Hummel heeft me uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken op zijn kantoor. Volgens mij kan hij het bouwwerk wel waarderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden