Wat doet de politie aan de tientallen autobranden in Noord?

De politie is al maanden bezig met onderzoek naar het grote aantal brandstichtingen in Noord. Tv-programma Opsporing verzocht besteedde er vanavond aandacht aan. Er zijn beelden van een dader.

De politie blust een autobrand op de Molenaarsweg in Noord in april 2015. De brand in de grijze Landrover is vermoedelijk aangestoken. Beeld Rowin Ubink
De politie blust een autobrand op de Molenaarsweg in Noord in april 2015. De brand in de grijze Landrover is vermoedelijk aangestoken.Beeld Rowin Ubink

1. Hoeveel branden waren er dit jaar in Noord?
Sinds januari zijn er tachtig branden gesticht, veel meer dan normaal. In meer dan de helft van de gevallen ging het om voertuigen: auto's, campers, caravans, quads, scooters en brommobielen. Ook containers, een bouwkeet en bouwmateriaal zijn in de fik gestoken. Vorige maand gingen twee mobiele toiletten en drie stapels grofvuil op de Heimansweg in de Van der Pekbuurt in de hens.

2. Is dit een nieuw verschijnsel in de stad?
Nee. Het is voor de derde keer in tien jaar dat de politie uitgebreid onderzoek doet naar een groot aantal branden. Van 2007 tot 2009 was er ook een piek in Noord. In 2009 werden daar 163 branden gesticht. Ook Nieuw-West werd in 2009 tot 2011 geteisterd door een groot aantal voertuigbranden. Daar liep in 2011 het aantal op tot 169. Dit jaar valt vooral Noord op. Bij Nieuw-West speelt mee dat het het grootste stadsdeel is met de meeste bewoners en ook de meeste auto's.

3. Wat doet de politie eraan?
De politie is al maanden bezig met onderzoek. Er zijn op sommige plekken stoeptegels gelicht om sporen veilig te stellen. De politie liet eerder weten nog geen patroon in de wijze van brandstichting te zien.

De branden ontstonden altijd in het donker, maar de manier en het tijdstip waarop de objecten vlam vatten, varieerden. Het is volgens de politie bovendien lastig vast te stellen of een volledig uitgebrande auto opzettelijk in brand is gestoken.

Ook is niet bekend of er slechts één pyromaan aan het werk is of dat er meerdere daders zijn. Met dat laatste houdt de politie wel rekening. Vorige maand besteedde Bureau 020, het opsporingsprogramma van AT5, aandacht aan de brandstichtingen en vanavond wordt het bij Opsporing verzocht op NPO1 opnieuw aan de kaak gesteld. In dit programma zijn bewakingsbeelden van de dader van één van die brandstichtingen te zien.

4 In welke wijken zijn de branden?
Niet heel Noord kampt met dit probleem. De branden zijn onder meer voorgekomen in de Van der Pekbuurt, Volewijck, Molenwijk, Vogelbuurt, Nieuwendam en de Durgerdammergouw tussen Ransdorp en Durgerdam.

5. Hoe denkt de buurt erover?
Er is veel onrust in bepaalde delen van Noord. Bewoners vrezen dat hun huizen ook in de brand zullen vliegen omdat de branden steeds dichter in de buurt van woningen gebeuren. Sommige bewoners zeggen 's nachts slecht te slapen.

De politie riep buurtbewoners eerder op alert te zijn op mensen die erg naar benzine of brandrook stinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden