Wat doet Curiosity nu de zon in de weg staat?

De communicatie tussen aarde en NASA's Marswagen Curiosity ligt deze maand plat. De zon staat in de weg, waardoor signalen van en naar het rijdende laboratorium verstoord kunnen worden. Hoe kan dit en wat doet Curiosity deze maand dan?

Martine Steenvoort
Deze foto werd door Marswagen Opportunity gemaakt, ook met deze rover wordt deze maan niet gecommuniceerd. Beeld NASA
Deze foto werd door Marswagen Opportunity gemaakt, ook met deze rover wordt deze maan niet gecommuniceerd.Beeld NASA

Eens in de twee jaar bevinden de aarde en Mars zich aan weerszijden van de zon, dat heet conjunctie. 'Je kan het vergelijken met aan weerszijden van een groot kampvuur staan', legt NASA uit in een video. 'Wij kunnen Mars niet zien, en onze rovers en ruimtevaarders kunnen ons niet zien.'

Gaten in data
Als Curiosity signalen terugstuurt naar de aarde, kunnen geladen deeltjes van de zon deze informatie beïnvloeden. De data kan dan uiteindelijk gaten bevatten wanneer deze de aarde bereikt. Dit is in eerste instantie geen groot probleem, want die informatie kan later alsnog naar aarde gestuurd worden.

Anderzijds kan Curiosity in groot gevaar komen wanneer commando's vanaf de aarde door de zon verstoord worden, de Marswagen kan daardoor flink in de war raken. Daarom heeft het Curiosity-team van te voren een takenlijst opgesteld, deze bestaat onder andere uit huiswerk en regelmatige 'gezondheidscontroles'.

De conjunctie duurt slechts een paar weken. Vanaf begin mei kan er weer met Curiosity gecommuniceerd worden en kan de Marswagen NASA weer voorzien van foto's en analyses.

Analyse
Curiosity bevindt zich momenteel in Yellowknife Bay in de Gale krater. Daar analyseert hij bodemmonsters en ontdekte daar onlangs omstandigheden die erop kunnen duiden dat miljarden jaren geleden leven zou hebben kunnen bestaan op Mars.

In de toekomst verplaatst Curiosity naar Mount Sharp, een berg op de Rode Planeet. De Marsrobot gaat daar het onderste gedeelte van de berg bestuderen. Curiosity is al acht maanden op de planeet en moet onderzoeken of ooit leven mogelijk is geweest.

Curiosity maakte deze nieuwe panoramafoto van Mount Sharp, de toekomstige werkplek van de Marswagen. De foto is door NASA bewerkt, zo zou de berg er op aarde uitzien. Beeld afp
Curiosity maakte deze nieuwe panoramafoto van Mount Sharp, de toekomstige werkplek van de Marswagen. De foto is door NASA bewerkt, zo zou de berg er op aarde uitzien.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden