Overzicht

Wat doet 2014 voor uw portemonnee? Een overzicht van de veranderingen

2014 is weer een jaar vol veranderingen. Autorijden is soms veel duurder geworden. Huren kunnen fors stijgen. Ontslagvergoedingen worden zwaarder belast. De accijns op alcohol is verhoogd. Ouders krijgen meer geld van de overheid voor kinderopvang. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Roken en drinken een stuk onaantrekkelijker
De leeftijdsgrens voor het kopen van tabak en alcohol is verhoogd tot achttien jaar. Ook ben je voortaan strafbaar als je in het openbaar alcohol bij je hebt terwijl je nog geen achttien bent.

Daarnaast gaat de accijns op drank omhoog, met bijna zes procent. De accijnsverhoging op sigaretten en shag is uitgesteld tot volgend jaar. Overigens is niet alleen alcohol duurder geworden. Ook op frisdrank en vruchtensap is de belasting met centen per liter verhoogd. Winkeliers in de grensstreek vrezen dat veel mensen hun boodschappen nu over de grens zullen doen.

Prijzen energie en drinkwater omhoog
Energie en drinkwater zijn duurder geworden. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik zal in 2014 ongeveer tien euro per jaar meer betalen. Met dat extra geld moet de productie van duurzame energie worden gestimuleerd. De belasting op leidingwater is per 1 januari verdubbeld. De gemiddelde rekening zal daardoor bijna twintig euro per jaar omhooggaan. Het kabinet wil zo 205 miljoen euro per jaar extra binnenhalen. Daarnaast betaalt u straks leidingwaterbelasting voor het totale watergebruik.

Kinderopvang is nu weer iets goedkoper
Gezinnen met een hoger- of een middeninkomen krijgen dit jaar meer geld terug voor de kosten die zij maken voor kinderopvang. In het Herfstakkoord dat het kabinet in oktober sloot met D66, ChristenUnie en SGP, werd honderd miljoen euro uitgetrokken om de kinderopvangtoeslag voor deze groepen te verhogen. De regels voor het aanvragen van kinderopvang worden wel strenger. U moet de toeslag aanvragen binnen drie maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Anders loopt u geld mis.

Wonen kost meer, vooral voor huurders
Veel huurders zijn in 2014 de klos. In 2014 mogen de huren van huishoudens die meer dan 43.000 euro verdienen, met maximaal 6,5 procent stijgen. En het ligt voor de hand dat verhuurders de huren ook zo sterk zullen verhogen, want na het Woonakkoord is de heffing voor woningcorporaties definitief geworden. In 2014 moeten zij gezamenlijk 1,1 miljard op tafel leggen.

Mensen met een eigen huis hebben minder te klagen. Voor hen hebben nieuwe overheidsmaatregelen dit jaar slechts beperkte financiële gevolgen. Voor het eerst daalt de hypotheekrenteaftrek, maar dat gaat met kleine stapjes van een half procentpunt per jaar.

Wel zal voor de meeste huiseigenaren het eigenwoningforfait 0,1 procentpunt hoger zijn. Over 2014 moeten huiseigenaren dientengevolge 0,7 procent van de waarde van hun woning bij hun inkomen tellen, waardoor ze meer inkomstenbelasting zullen moeten betalen.

Koopkracht zal minimaal toenemen
Veel mensen met een laag of modaal salaris zullen eind deze maand zien dat hun loonstrookje meevalt. Werknemers die niet zo veel verdienen, houden netto meer over. Dat komt onder andere door een (tijdelijke) verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf. Ook profiteren mensen met lagere inkomens van een hogere algemene heffingskorting en een hogere arbeidskorting. Voor mensen met hogere inkomens zal het loonstrookje tegenvallen. Zij hebben er last van dat de heffingskorting inkomensafhankelijk is verlaagd. Maar het loonstrookje zegt niet alles.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal een gemiddeld huishouden er dit jaar ongeveer één procent in koopkracht op vooruitgaan. Maar op dat gemiddelde valt nogal wat af te dingen. Zo is nog onduidelijk welke pensioenfondsen dit jaar hun uitkeringen zullen moeten verlagen.

De prijzen in de winkels zullen dit jaar naar verwachting met ongeveer 1,5 procent stijgen. De huizenmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, maar wie zijn huis met verlies moet verkopen, kan in grote problemen komen. De bijstands, AOW- en WW-uitkeringen stijgen weliswaar met een paar euro per maand, maar wie zijn baan verliest ziet zijn inkomen een enorme schuiver maken. En de werkloosheid zal in 2014 verder oplopen. Het CPB verwacht dat dit jaar 665.000 mensen werkloos thuis zullen zitten.

Ziek zijn kost meer geld
Miljoenen Nederlanders zien de premie voor hun zorgverzekering in 2014 dalen, maar wie zorgtoeslag krijgt ziet daar weinig van terug. Vooral chronisch zieken en gehandicapten gaan erop achteruit. De Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten en de Compensatie eigen risico zorgverzekeringswet zijn afgeschaft.

Eerder inschrijven voor een studie
Studenten moeten zich uiterlijk 1 mei aanmelden voor de studie van hun keuze. Zij kunnen dan kijken of de opleiding bij hen past, bijvoorbeeld door 'proefstuderen'. Tegelijkertijd zijn ze ook verplicht aan zulke activiteiten mee te doen als de opleiding dat vraagt. Ze kunnen dan tot 1 september voor een andere studie kiezen. Studenten die zich pas ná 1 mei voor het eerst aanmelden, kunnen door de opleiding worden geweigerd.

Werknemer bouwt minder pensioen op
De AOW-leeftijd gaat dit jaar omhoog naar 65 jaar en twee maanden. De belastingregels voor de opbouw van pensioenen lopen sinds 1 januari echter al vooruit op de toekomstige verhoging tot 67 jaar.

Voortaan gaat uw pensioenfonds ervan uit dat u pensioen blijft opbouwen tot die leeftijd. Werknemers met een zogeheten middelloonregeling (en dat is de overgrote meerderheid) sparen voortaan nog maar 2,15 procent van hun pensioen bij elkaar per jaar. Tot dusver was dat 2,25 procent.

Vorige maand sloot het kabinet een akkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP waarin is afgesproken dat dat opbouwpercentage vanaf 2015 verder zal dalen: tot 1,875 procent. Iedereen moet dus langer werken om een even hoog pensioen op te bouwen.

De laatste jaren werden veel gepensioneerden en werknemers opgeschrikt door brieven van hun pensioenfonds over kortingen op hun uitkering. Nog steeds is bij veel fondsen het lek niet boven en zitten ze in geldnood. Half december meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt dat vijftig fondsen in 2014 op hun uitkeringen zouden moeten korten. Maar niet overal is het kommer en kwel. Bij het grootste pensioenfonds, ambtenarenfonds ABP, gaat het weer zo goed dat de deelnemers dit jaar minder premie hoeven af te dragen.

Gouden handdruk wordt zwaarder belast
Wie in 2014 ontslagen wordt, houdt fors minder over van zijn gouden handdruk. De fiscus roomt er direct een fors deel van af, omdat de ontslagvergoeding niet meer onbelast kan worden gestort in een stamrecht-bv. En dit is nog maar het begin van de versobering van het ontslagrecht, waar vooral oudere werknemers met veel dienstjaren de dupe van zullen zijn. Het kabinet wil de wet zo veranderen dat zij een veel lagere ontslagvergoeding of gouden handdruk krijgen dan nu. Maar dat zal pas halverwege 2015 het geval zijn.

Verhoging kindgebonden budget
Het kabinet wil het kindgebonden budget voor het eerste en het tweede kind iets verhogen en heeft daartoe bij de Tweede Kamer een voorstel ingediend. Mogelijk zal die daar voor later dit jaar of 2015 mee instemmen.

Automobilisten zijn soms stuk duurder uit
De prijs van diesel en lpg is door een accijnsverhoging veel meer omhooggegaan dan die van benzine en er komt zelfs een bijtelling voor superschone leaserijders. Ook bezitters van een oldtimer moeten in de buidel tasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden