Wat doen we precies op de dag van nationale rouw?

Treinen staan even stil, vliegtuigen stijgen of landen straks niet, radio en televisie houden de programmering vandaag sober en Nederland zwijgt om 16 uur een minuut. Langzaamaan krijgt de dag van nationale rouw vorm.

Een slachtoffer wordt het vliegtuig binnengedragen Beeld ANP

Voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 kent Nederland vandaag een dag van nationale rouw. De vliegtuigen met de eerste veertig lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, komen naar verwachting rond 16 uur aan in Eindhoven. Daar wachten naast de nabestaanden ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte. Als de vliegtuigen zijn geland zal er een trompetsignaal klinken en wordt er een minuut stilte in acht genomen. Daarna worden de lichamen voor identificatie vervoerd naar een kazerne in Hilversum.

Premier Rutte verklaarde eerder nog dat een officiële dag van nationale rouw niet binnen de Nederlandse traditie past, maar onder andere op sociale media werd hierover veel verbazing geuit. Verschillende kamerleden, waaronder van de VVD, ChristenUnie en SGP drongen aan. Gisteravond werd de dag afgekondigd.

Ter herdenking van de Bijlmerramp (43 dodelijke slachtoffers) in 1992 werden op alle overheidsgebouwen de vlag halfstok gehangen, maar toen werd uitdrukkelijk verklaard dat het geen dag was van nationale rouw. Andere dagen van nationale rouw waren bijvoorbeeld in februari 1953, na de watersnoodramp, en in 1934 bij de uitvaarten van koningin Emma en prins Hendrik.

Maatregelen
In de loop van de ochtend zijn er steeds meer maatregelen bekend gemaakt die vandaag worden getroffen. Zo zal het treinverkeer vandaag een minuut stil staan. Tijdens de plechtigheid zullen er op Schiphol ook geen vliegtuigen starten of landen. Alle voertuigen en vaartuigen van GVB en Connexxion stoppen ook een minuut. Volgens de woordvoerders komt zijn dat 4000 taxi's, 2200 bussen en 200 trams in totaal, naast metro's en boten.

Onder andere bij het Rijksmuseum, het paleis op de Dam en het Anne Frank huis hangt de vlag vandaag halfstok. Veel kerken zullen tussen 15.55 en 16 uur de klokken gaan luiden. De gemeente vraagt winkeliers op passende wijze invulling te geven aan deze dag.

Radio en televisie
In het radio en televisielandschap zal de herdenkingsdag ook merkbaar zijn. Alle zenders van RTL blijven vanmiddag tussen half 4 en 6 uur reclamevrij. Radio 538 en Q-Music schrappen vandaag ook alle reclames en de muziekkeuze is 'minder uitbundig en vrolijk dan gewoonlijk'. Rond 16 uur zal het stil zijn op de zenders. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schrapt vandaag amusementsprogramma's zoals Lingo, De Slimste Mens en De vloer.

Stille tocht
Een aantal Amsterdammers organiseert vanavond vanaf 20.00 uur een stille tocht vanaf de Dam. De tocht gaat langs het Rokin, de Munt, over de Vijzelstraat, Vijzelgracht, Weteringsschans, Leidseplein, Marnixstraat, Rozengracht, Paleisstraat en eindigt weer op de Dam. Uit respect zullen er tussen 19.00 en 22.00 uur geen vliegtuigen laag over de binnenstad vliegen.

Ongeveer 50 kerken in Amsterdam en omgeving luiden donderdagavond (24 juli) om 20.00 uur de klokken voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Dat hadden ze al bekend gemaakt voordat de dag van nationale rouw was afgekondigd. Zij openen die avond de deuren zodat mensen die daar behoefte aan hebben een kaarsje kunnen aansteken of een boodschap achterlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden