Wat deden drie Amsterdamse jongens met een tas vol wapens?

Een arrestatieteam reed in Arnhem drie jonge Amsterdammers klem met (automatische) vuurwapens en veel andere verdachte spullen. Gingen zij een juwelier overvallen?

Paul Vugts
Een arrestatieteam op archiefbeeld. Beeld anp
Een arrestatieteam op archiefbeeld.Beeld anp

Een onbekende belde op 9 november vorig jaar de recherche met een tip waarop de opsporingsdiensten aansloegen, zeker in het licht van de onderwereldvete waarin in Amsterdam de laatste jaren al zoveel criminelen zijn geliquideerd.

De neef van (beroepscrimineel) Gwenette Martha moest in diens opdracht binnen afzienbare tijd 'iemand om zeep helpen'. De tipgever noemde namen van de beoogde mededaders, onder wie de Marokkaanse Amsterdammer die in het milieu als huurmoordenaar bekend staat en wiens misdaadpartner Derkiaoui van der Meijden toevallig maandag is geliquideerd.

Afluisterapparatuur
Voor de huurmoord was een Volkswagen GTI gestolen, vertelde de tipgever ook. Hij noemde het kenteken en zei dat de Golf geparkeerd stond in de buurt van de Marchanthof in Amsterdam Nieuw-West.
Inderdaad trof de recherche daar de gestolen Golf GTI met genoemd kenteken. Ze hield die met een camera in de gaten, plakte er een peilbaken onder en behing de auto met afluisterapparatuur.

Op 14 november begon de auto te rijden - al snel gevolgd door een observatieteam en een arrestatieteam. De auto reed 'pittig', zoals rechtbankvoorzitter Monique Tarlavski het gisteren formuleerde, soms 180 kilometer per uur. Het arrestatieteam blokkeerde de doorgang toen de verdachten de A50 waren afgeslagen richting de binnenstad van Arnhem.

De afluisterapparatuur in de auto registreerde de opwinding. 'Scotoe! Scotoe! (Straattaal voor 'politie'.) Ga! Ga! Gas!' Bestuurder Mohammed B. (23) botste op een lantaarnpaal toen hij probeerde de blokkade te omzeilen.

Hij werd met behoorlijk wat geweld door het arrestatieteam uit de auto getrokken en tegen de grond gewerkt, de andere inzittenden vluchtten. Ali B. (22), telg uit een beruchte familie uit Amsterdam-West, kon iets verderop worden gepakt - volgens hem ook met ongepast geweld. Ibrahim el A. (23) werd even later uit een bus geplukt voor het Centraal Station van Arnhem.

Huurmoord
In en naast de auto lagen twee pistoolmitrailleurs, een pistool, twee breekijzers, twee vuisthamers, handschoenen, petten, donkere kleding en grote boodschappentassen. De kolf van één van de machinepistolen stak uit een tas op de achterbank - die daar volgens de advocaten niet zo openlijk kan hebben gelegen vóór de botsing.

Zeker nadat in het centrum van Arnhem een uit Amsterdam gestolen brommer was gevonden, raakte de recherche er van overtuigd dat de mannen, samen met mogelijk een vierde, niet zozeer op pad waren voor een huurmoord, maar voor een overval op een juwelier.

De verdachten, allemaal met een strafblad, zwegen vooral over hun plannen, ook gisteren in de rechtszaal. Mohammed B. en Ali B. vertelden wel dat ze hun leven willen beteren. Jongerenwerk lijkt bijvoorbeeld wel wat.

Risico van het vak
Officier van justitie Hans Oppe wil 42 maanden celstraf voor Ali B., die hij ook nog heling van een scooter aanwreef, en veertig maanden voor diens medeverdachten. Alle aangetroffen spullen en de 'modus operandi' (manier van doen) van de verdachten wijzen volgens hem op voorbereidingen voor een overval. Het geweld dat het arrestatieteam gebruikte, was volgens de aanklager gepast en is 'het risico van het vak'.

Advocaten Peter Plasman, Bénédicte Ficq en Marcel van Gessel stellen dat niets erop wijst dat hun cliënten wisten van de wapens in de auto. De aanname dat hun ze een juwelier wilden overvallen, noemde Ficq met instemming van haar confrères 'nattevingerwerk'.

De raadslieden vroegen de rechtbank de verdachten direct vrij te laten. Dat deden de rechters niet: ze willen de zaak eerst verder bestuderen. De uitspraak is op 4 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden