Plus

Wat deden 3 Amsterdamse plofkrakers in Duitsland?

Een golf plofkraken teistert Duitsland en een Nederlandse bende is verdacht. In Nederland werken politie, banken en OM nu intensief samen; criminelen trekken dus naar het oosten.

De schade is vaak enorm. De helft van de kraken mislukt, maar de buit kan meer dan een ton zijn. Beeld Getty Images
De schade is vaak enorm. De helft van de kraken mislukt, maar de buit kan meer dan een ton zijn.Beeld Getty Images

Decembernachten in het noorden van Duitsland zijn onaangenaam koud, maar Duitse agenten liggen op 24 december vorig jaar urenlang in de bosjes in Winsen an der Luhe, een plaatsje niet ver van Hamburg. Ze zijn lid van een speciale eenheid, een Sonderkommando, dat die nacht een garage observeert waarin een zeer snelle gestolen Audi RS4 staat gestald.

De speciale eenheid is opgericht om een misdrijf te bestrijden dat in Duitsland in korte tijd een fenomeen is geworden: de Geldautomat-sprengung, de plofkraak. In 2015 werden in Duitsland 157 plofkraken gepleegd, vooral in het Duits-Nederlandse grensgebied. De verdachten: een groep van zo'n tweehonderd Nederlandse criminelen, die vanuit de regio Utrecht-Amsterdam met veel geweld toeslaat. Was de groep eerst vooral actief in Nederland, nu is Duitsland het werkterrein.

De schade is vaak enorm. Hoewel meer dan de helft van de plofkraken mislukt, is de buit in potentie groot: er kunnen bedragen van meer dan een ton worden buitgemaakt.

250 kilometer per uur
De agenten die in Winsen in de bosjes liggen te wachten, weten dat in de gestolen Audi onderdelen liggen van een Sparkasse-geldautomaat die zeven dagen eerder werd opgeblazen in het nabijgelegen Buchholz. Bij die kraak was dertigduizend euro buitgemaakt.

Rond drie uur 's nachts verschijnt bij de garage een busje met daarin drie mannen. Zodra het drietal de garage binnengaat, komt de politie in actie. Dat gaat gepaard met zoveel geweld dat omwonenden aanvankelijk denken dat er een overval plaatsvindt.

De drie mannen die worden gearresteerd, blijken jonge Amsterdammers. De oudste is 25, de jongste pas 19. Het zijn Yobel D. en de neven Sahin el Y. en Mohamed el Y.

Kijkt de Duitse politie op van de nachtelijke aanwezigheid van de drie Amsterdamse jongens in een Duitse garage? Niet bepaald. Ze passen in het profiel dat bekend is van de bende. Een van hen is al eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij plofkraken.

De drie lijken de bekende modus operandi van de groep te volgen. Er staat een snelle gestolen Audi klaar, waarmee de plofkrakers met zeer hoge snelheden terug naar Nederland rijden. Daarbij worden soms snelheden van 250 kilometer per uur gehaald. De risico's zijn groot: begin dit jaar komen drie Utrechters om het leven als zij in Duitsland tijdens hun vlucht op een boom botsen.

De Nederlandse plofkrakers gaan volgens de Duitse politie professioneel te werk. Hun methodes wisselen voortdurend: soms hangt rondom de vernielde pinautomaten nog de kenmerkende knoflookgeur van het gas dat is gebruikt, maar steeds vaker worden ook explosieven gebruikt om de geldautomaat op te blazen. Bij een recente plofkraak sloeg de kluisdeur in de gevel van een woonhuis verderop in de straat.

Het weerhoudt de groep er niet van om telkens weer op pad te gaan. In de 'fluïde netwerken', zoals de wisselende samenstelling van de groep in politietaal heet, is er een duidelijke taakverdeling. De een regelt de gestolen auto, terwijl de ander een geschikte geldautomaat zoekt. De jongemannen leren van elkaar.

Zaken koppelen
De plofkrakers zijn onverbeterlijk, zo leert de ervaring, en ze hebben vrijwel allemaal een lang strafblad. Sommigen van hen worden tijdens het weekendverlof van een eerdere straf gepakt voor een volgende kraak.

Dat de groep Nederlandse criminelen sinds vorig jaar veel en graag naar het oosten afreist, is geen toeval. In Nederland staat de groep onder druk doordat een gecentraliseerde aanpak van de politie en het Openbaar Ministerie zijn vruchten afwerpt. Een landelijk team verzamelt alle sporen en informatie over plofkraken in het hele land op één plek. Daardoor kunnen meer zaken aan verdachten worden gekoppeld. Bovendien wordt informatie over methoden gedeeld met de Nederlandse Vereniging van Banken. Sinds die hun automaten tegen plofkraken beveiligen, is het aantal plofkraken in Nederland drastisch gedaald. Inmiddels wordt ook met de Duitse politie intensief samengewerkt.

De Duitse geldautomaten zijn vaak nog kwetsbaar. Fabrikanten kunnen de vraag naar aanpassingen niet aan. En dus trekken de Nederlandse plofkrakers steeds verder Duitsland in.

Tot in Winsen an der Luhe. Yobel D. en de neven El Y. hebben iets uit te leggen na hun aanhouding.

Regenpakken
Behalve de onderdelen van de vernielde pin­automaat treft de politie in de garage ook gereedschap waarmee plofkraken gepleegd ­worden. Ook liggen er regenpakken, standaarduitrusting voor plofkrakers (en plegers van liquidaties en overvallen).

D. heeft bovendien een telefoon met Amerikaanse simkaart op zak. Dat toestel blijkt een week eerder tijdens de plofkraak in Buchholz op de plaats delict te zijn geweest, waarna het terugkeerde naar de garage in Winsen.

Betrokkenheid bij plofkraken ontkennen de drie ten stelligste. D. stelt de telefoon pas enkele dagen in zijn bezit te hebben. Een van de neven zegt slechts dat hij tweehonderd euro had gekregen om regenpakken af te leveren. De ander stelt elders in Duitsland te zijn opgepikt en niet te hebben geweten waarom bij de garage werd gestopt.

200

In ‘fluïde netwerken’, dus in steeds wisselende samenstelling, zijn zo’n 200 Nederlandse criminelen actief bij plofkraken in Duitsland.

Het drietal wordt aanvankelijk verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal misdrijven en ook in Amsterdam wordt huiszoeking gedaan. Maar de verdenkingen houden geen stand. Nergens worden dna-sporen van de Amsterdammers gevonden. Hun celmateriaal en vingerafdrukken komen niet overeen met sporen bij eerdere plofkraken.

Vorige week stonden de drie Amsterdammers voor de Duitse rechter. D., Sahin en Mohamed El Y. zijn veroordeeld voor samenzwering voor het plegen van een ernstig misdrijf. Ze krijgen achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Omdat de drie al sinds december vastzitten, komen ze direct op vrije voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden