Plus

Wat bezielt Camiel, jonge god, Eurlings?

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

null Beeld Agatha Nowicka
Beeld Agatha Nowicka

Vorig jaar wijdde ik een column aan Camiel, jonge god, Eurlings. Nadat ik hem in een chic café had gezien met een mooi model aan zijn zijde, stelde ik mij voor hoe de sluwe strateeg haar had geschaakt. Hij was net ontslagen bij KLM.

Ik eindigde het stuk: 'Het model voelt haar kuitjes en knietjes, dijtjes en liesjes verslappen, ze valt zelfs bijna om, maar houdt het tot het einde van de nacht vol. Tot ze zoenend via de personeelsingang naar buiten vluchten, opgewacht door zijn privéchauffeur en woest weg- scheuren, een onchristelijke nacht tegemoet.'

De vrouwen werden Camiel een beetje te veel, vrees ik. Althans, als ik mijn gedachten zo de vrije loop laat. De werkelijkheid is meestal gekker.

Ik wist altijd al dat er een profeet in mij schuilde. Want deze week kwam een aangifte aan het licht die vorig jaar tegen Camiel, jonge god, Eurlings is gedaan. De oud-CDA'er zou afgelopen zomer tijdens een feestje een ex-model flink hebben toegetakeld. De mooie mevrouw zou er gescheurde oorlellen, oogletsel en een gebroken elleboog aan hebben overgehouden. En als ik mijn fantasie zo de vrije loop laat, kan je dat soort letsel alleen oplopen als er meerdere malen op je is ingeslagen.

Wat bezielde hem? De jongeman die de show stal tijdens het CDA-congres, een dolkomisch, tranen trekkend spektakel dat door iedere zichzelf respecterende theaterrecensent vijf sterren toebedeeld zou krijgen. Ik herinner het mij nog heel goed:

"Partijvrienden, ik vertrouw het onze leiding toe, om dalijk als wij op deze tocht gaan, om de normen en waarden te bewaken. Maxime, jij hebt uit je hart gesproken, jij hebt hier in het openbaar het diepste van je ziel met ons gedeeld, jij bent een christendemocraat in hart en nieren." Aanzwellend applaus van blije bourgondiërs in de zaal. "We staan schouder aan schouder en we zullen de aanval zoeken."

En om zijn woorden kracht bij te zetten, hij is van de woorden én daden, salueerde Camiel, jonge god, Eurlings - met dezelfde hand waarmee hij de mevrouw zou hebben mishandeld. Dat was een memorabel moment. Half Holland dacht: daar staat wellicht de toekomstige minister-president! Staan doet hij allang niet meer, hij is hard aan het vallen.

Media melden dat Camiel, jonge god, Eurlings is ondergedoken. Men speculeert dat hij in Brazilië zit, Amerika of Zuid-Frankrijk. Anderen zeggen dat de jonge god zijn toevlucht zou hebben gezocht bij zijn vader in Valkenburg. Daar stond een cameraploeg te wachten, de camera zoomde in op de ramen van het huis, speurend naar verdachte bewegingen. En uitgerekend op de vlekkeloze voorgevel van vaders vrijstaande villa staat: Beukenhof. De god van de christenen heeft verdomd veel humor.

Camiel, gevallen god, Eurlings, ex-politicus en ex-KLM president-directeur.

De profeet prevelt: dalijk ex-IOC-lid en ex-gevangene.

m.bouzamour@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden