Wat bezielde de altijd rustige M.?

Dat juist de rustige en beschaafde amateurvoetballer Silvester M. vorig jaar met een 'flying kick' een 77-jarige toeschouwer doodtrapte, is voor betrokkenen een raadsel. Morgen staat M. terecht. Hoe verklaren wetenschappers de daad?

Wesley Meijer
De inmiddels opgeheven en voetbalclub Sporting Noord. Beeld Marc Driessen
De inmiddels opgeheven en voetbalclub Sporting Noord.Beeld Marc Driessen

Hij zou niet zo snel voor iemand zijn hand in het vuur steken, maar wel voor Silvester M. M.'s voormalige trainer Rinus Loef vindt wat er is gebeurd 'heel erg voor hem'. 'Als er iets was, was het altijd Silvester die de boel probeerde te sussen. Echt een goede, beschaafde jongen.'

Toch ging het vreselijk mis op 3 december vorig jaar. De beladen burenclash tussen M.'s club Sporting Noord en OSV was nog geen 41 minuten oud, toen M. een gele kaart kreeg. Hij was het daar niet mee eens en kreeg na een scheldpartij zijn tweede geel.

Een bejaarde OSV-supporter, 'meneer Retz', riep dat de kaart terecht was, waarop M. zich losrukte van zijn teamgenoten en de man met een vliegende karatetrap tegen diens bovenlijf trapte.

In het ziekenhuis werd de gescheurde milt van de man verwijderd. Retz werd daarna kunstmatig in coma gehouden, want hij had al hartproblemen. Na enkele dagen kwam hij bij, maar hij overleed een maand later alsnog aan de gevolgen van de trap.

M. toonde eerder in de rechtszaal spijt voor zijn daad. Hem wordt nu doodslag ten laste gelegd, waarvoor hij maximaal vijftien jaar celstraf kan krijgen.

Niet alleen Loef was verbaasd. Dat waren ook de teamgenoten en voorzitter Ron van Thijn van het inmiddels opgeheven Sporting Noord. 'Als er één jongen was die rust in de ploeg bracht en vaak suste, was hij het,' zei Van Thijn destijds over de vader van twee jonge zoons. 'Hij is nog nooit bij zoiets betrokken geweest. Maar dit is natuurlijk niet goed te praten. Dit mag nooit gebeuren.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden