Wat bewijzen de keukentapes?

Willem Holleeder overhandigde de rechtbank gisteren zijn 'keukentapes', geheime opnamen die Willem Endstra in de keuken van zijn hoofdkantoor maakte. Die cd-rommetjes kunnen heel verschillend worden geïnterpreteerd, zo bleek.Dát de opnamen die Willem Holleeder gisteren aan de rechtbank overlegde afkomstig zijn uit de keuken van het hoofdkantoor van Willem Endstra, werd wel aannemelijk. We herkenden de klanken van (het uitruimen van) de afwasmachine, de elektrische koffiemolen en het espresso-apparaat - plus een hoop gerinkel van koppen en schotels. Ten overvloede beklaagden Endstra en zijn gesprekspartners zich over de 'koele keuken', te verklaren door het gebrek aan zon daar.

In de drie opnamen was de dubieuze vastgoedhandelaar Harry Pen steeds de belangrijkste gesprekspartner. Hij was volgens Holleeder door de Zuid-Nederlandse crimineel Ron N. naar voren geschoven als tussenpersoon. N. eiste aanvankelijk vergeefs 'zo'n 25 miljoen gulden' van Endstra en in die kwestie waren de Bredase broers Eric en Rob Driesen kort daarvoor al doodgeschoten, in mei 2001. Pen en Endstra bespreken op de opnamen vooral hoe ze onroerend goed van de Driesens, zoals woningen en een hotel op Aruba, veilig kunnen stellen via 'een truc'. Endstra dicteert zijn secretaresse een brief. Als de mannen de keuken even hebben verlaten, horen we de secretaresse van Endstra een lied zingen over een 'supergirl'.

In bewaring

Maar wat tonen de geluidsopnamen aan, waarvan Holleeder er tientallen tot honderden voor Endstra in bewaring zegt te hebben genomen? Holleeder en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vinden dat ze met het overdragen van de disks aannemelijk hebben gemaakt dat Endstra al zijn gesprekken in de keuken opnam met verborgen apparatuur, en dat hij Holleeder de opnamen in bewaring gaf als daarop wat relevants was te horen. Vooral de gesprekken met criminele schuldeisers of hun vertegenwoordigers werden bewaard. Holleeder moest, met zijn kennis van met milieu, zijn licht erover laten schijnen. Noem het een soort dreigingsanalyse. ''De bandjes lagen bij mij, omdat Endstra er altijd van uit ging dat-ie invallen kon krijgen,'' verduidelijkte Holleeder.

Wat hij zo belangrijk vindt, is dat Willem Endstra nooit een opname van een lastig gesprek met hém heeft overgedragen aan de recherche, of heeft gedeponeerd bij een notaris, terwijl getuigen beweren dat Holleeder zijn aanvankelijke vriend ook in de keuken heeft bedreigd en afgeperst. Volgens Holleeder had Endstra ook nog allerlei geavanceerde en vrijwel onzichtbare apparatuur om tijdens wandelingen gesprekken mee vast te leggen. Ook die heeft hij niet gebruikt om stiekem de afpersing door Holleeder mee op te nemen, om de bewijzen vervolgens aan de recherche te geven.

Holleeder: ''Als ik toentertijd had geweten dat Endstra bij de recherche zo slecht over mij sprak, had ik zelf wel al mijn gesprekken met hem opgenomen. Dan had ik nu niet zo moeilijk gezeten.''

Geen bewijs

Volgens justitie kan Holleeder eventuele voor hem belastende opnamen net zo goed van Endstra hebben afgepakt en weggemaakt. Het kan ook best zijn dat Endstra niet wist in hoeverre Holleeder zijn kantoor heimelijk van afluisterapparatuur had laten voorzien door de technisch hoogbegaafde medewerker Vincent Heus, die volgens Endstra zo nodig 'van een stofzuiger een koffiezetapparaat maakte'. Kortom: de 'keukentapes' bewijzen niets.

Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen stelde vast dat Holleeder inderdaad aannemelijk had gemaakt dat de keuken van Endstra werd afgeluisterd, maar dat niet vaststaat op wiens initiatief dat gebeurde: in opdracht van Endstra of van Holleeder? Dat Endstra geen opnamen van contacten met Holleeder overdroeg, is geen bewijs dat die afpersing niet heeft plaatsgevonden.

Lees ook het dossier Holleeder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden