Plus

Wat betekent de CO2-heffing van het kabinet?

Eerlijk en effectief? Of een recept voor klimaatwerklozen? Het kabinet kiest alsnog voor een CO2-heffing.

null Beeld ANP
Beeld ANP

1. Wat is een CO2-heffing?
Simpel gezegd: een belasting op de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het stimuleert bedrijven te investeren in die technieken die de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk beperken, omdat hun euro's dan het meest opbrengen. Niemand kan zich eraan onttrekken. Een CO2-heffing geldt daarom als eerlijk en effectief. De opbrengst kan de overheid via belastingverlagingen teruggeven aan het bedrijfsleven.

2. Waarom kiest het kabinet alsnog voor deze heffing?
Om de oppositie tegemoet te komen met het oog op steun in de Eerste Kamer. Maar vooral ook omdat het alternatief dat de industrie had uitonderhandeld voor het Klimaatakkoord niet werkte. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte gisteren gehakt van deze 'bonus-malusregeling'.

Bedrijven die hun geplande besparingen niet waarmaken zouden volgens die regeling achteraf een boete krijgen. Het PBL vreest dat bedrijven uit angst voor een boete dan alleen kleine plannetjes indienen. En: 'Juridisch getouwtrek kan de uitvoering frustreren.'

3. Wat betekent de heffing voor het bedrijfsleven?
Veel landen hebben geen CO2-heffing. Het bedrijfsleven waarschuwt daarom voor het vertrek van industrie naar het buitenland en verlies van banen. Het klimaat schiet er dan niks mee op. Een kanttekening: het ligt er natuurlijk maar net aan hoe hoog de CO2-heffing wordt en of bedrijven subsidie krijgen voor de investeringen die ze moeten doen.

4. Verdwijnen er inderdaad banen?
In een studie van onderzoeksbureau CE Delft wordt gesproken van het verlies van 600 tot 6000 industriebanen in 2030. Maar dat is alleen als de opbrengst niet wordt teruggesluisd naar het bedrijfsleven door lagere belastingen. Per bedrijf kunnen de effecten sterk verschillen.

Bij Tata Steel kan de heffing ten koste gaan van een flink deel van de winst, waardoor de hoogovens in IJmuiden in slechte tijden in de gevarenzone kan komen. CE Delft concludeert ook dat de industrie niet zomaar zal wegtrekken, omdat bedrijven hier relatief weinig betalen voor energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden