Achtergrond

Wat betekent de Brexit voor de Amsterdamse economie?

De voorstanders van een Brits vertrek uit de EU hebben gewonnen. Wat zijn de gevolgen voor de Amsterdamse economie?

Donderdag gingen Britten naar de stembus om te stemmen over een Brexit Beeld anp
Donderdag gingen Britten naar de stembus om te stemmen over een BrexitBeeld anp

Premier Mark Rutte rekende al op een bescheiden Brexitbonus voor Amsterdam. Als finan­cieel centrum zou de stad op de korte termijn garen spinnen bij een Brits vertrek uit de Europese Unie, zei hij vorige week in een interview met persbureau Bloomberg. Als zelfverklaarde anglofiel zei Rutte het toch vooral om zijn argument kracht bij te zetten dat het op den duur het beste was als de Britten bij de EU zouden blijven. Maar nu het referendum uitdraait op een Britse allein­gang, kan dat leiden tot het vertrek van financiële instellingen uit de Londense City.

Lees ook: 'Grote zorgen over gevolgen Brexit voor Amsterdam'

Maar economen zijn er allerminst van overtuigd dat die dan in Amsterdam neerstrijken. Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance aan de Universiteit van Tilburg, verwacht dat ze toch vooral zullen uitwijken naar Frankfurt - in het hart van de grootste Europese economie waar al veel banken kantoor houden, omdat de Europese Centrale Bank daar gevestigd is. En anders zullen ze wel voor Parijs kiezen.

undefined

Zuidas
"De Zuidas is toch een relatief klein financieel centrum geworden. Het is maar de vraag of Amsterdam voor veel spelers in deze markt aantrekkelijk is," zegt Benink. "Misschien in bepaalde niches, zoals pensioenbeheer of institutionele beleggers."

Maar daarmee is meteen gezegd dat Benink niet rekent op financiële instellingen die nog helemaal niet in Amsterdam zitten. Hij denkt eerder aan fondsbeheerders van ING of pensioen­belegger APG. "Als er al een groei van de werkgelegenheid te verwachten valt, dan komt die van Nederlandse banken en pensioenbeleggers die personeel uit Londen terughalen."

En dan nog is het maar de vraag hoe de Brexit gestalte krijgt. Als het Verenigd Koninkrijk bij het vertrek uit de EU vriendelijke voorwaarden weet te bedingen, zullen de gevolgen voor de Londense City beperkt zijn, zegt Benink. "Houden ze toegang tot de interne markt? Of is het sentiment in de EU: dat moeten we niet willen!"

Lees ook: Britten breken met EU, verbijstering in Europese hoofdsteden

Dat is ook de grote vraag als het gaat om de impact van de Brexit op de economie als geheel. Voor heel Nederland schat het Centraal Planbureau het verlies aan welvaart op 1,2 procent van het bbp in 2030, oftewel 575 euro per Nederlander. Ook zou het 40.000 banen kosten. Maar als het de EU en de Britten na de twee jaar durende uittredingsprocedure lukt om een nieuw vrijhandelsverdrag te sluiten, wordt al een deel van de schade weggenomen. Dan zal de Brexit een rem op de Nederlandse economie zetten van 0,9 procent, 450 euro per Nederlander.

Bruggenhoofd
Maar dan gaat het over heel Nederland. Voor de Amsterdamse economie kan de Brexit weer net anders uitpakken. Het Britse vertrek uit de EU zal de chemie, de voedselverwerkende industrie en fabrikanten van motorvoertuigen en elektronische apparatuur nog de meeste schade berokkenen, en die sectoren zijn vooral buiten Amsterdam geconcentreerd. In andere sectoren kan de werkgelegenheid volgens het CPB juist stijgen. Daarbij noemen de rekenmeesters van het kabinet ook de voor Amsterdam belangrijke financiële dienstverlening.

Ook kredietverzekeraar Euler en de Rabobank maken dat onderscheid. Met België en Ierland behoort Nederland tot de EU-lidstaten die het hardst worden geraakt door de Brexit. Dan gaat het volgens de Rabobank vooral om de landbouw, de delfstoffenwinning en de industrie (vooral: leer en schoenen, textiel, elektrische en optische apparaten). Maar voor leveranciers van producten en diensten die de EU nu uit het Verenigd Koninkrijk importeert, geeft de Brexit ook weer nieuwe mogelijkheden. De zakelijke en financiële dienstverlening kunnen daarvan profiteren, volgens Euler en de Rabobank. Lees: Amsterdam.

Onzekerheid
Op de korte termijn is er vooral veel onzekerheid, schrijven twee economen van De Nederlandsche Bank (DNB) in economenblad ESB. Voor nogal wat Nederlandse multinationals geldt dat ze grote belangen hebben in Groot-Brittannië of zelfs dat ze in de kern Brits-Nederlands zijn, zoals Shell en Unilever. En hoe hard zal de Britse economie worden geraakt?

Maar ook de DNB-economen achten het mogelijk dat sommige sectoren wijzer worden van de Brexit. Open landen met een hoogopgeleide en Engelssprekende bevolking kunnen ervan profiteren als Londen voor multinationals niet meer bruikbaar is als bruggenhoofd naar Europa. Die landen, Nederland en Ierland met name, worden dan aantrekkelijker voor investeringen en de vestiging van hoofdkantoren.

Ook de Rabobank ziet nieuwe kansen om te knabbelen aan de positie van Londen als toegangspoort tot Europa. De sterke punten die de bank noemt -Schiphol, de goede ict-infrastructuur, de gunstige ligging binnen Europa en de hoogopgeleide beroepsbevolking- zijn toch vooral troeven van de regio rond Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden