Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Wat ben ik blij met de Europese democratie, hoezee!

PlusColumn

Ook een uit­nodiging gekregen om te stemmen voor de ­Europese ­verkiezingen?

Ik ben er zo gelukkig mee! Geweldig! Ik heb meteen taartjes gekocht om het te vieren. Ik vier namelijk de Europese demo­cratie.

Wij hebben wel 26 zetels die we mogen verdelen. Van de 750!

Zo fijn! En die 26 Nederlandse zetels gaan dan ook nog verdeeld worden tussen verschillende groeperingen. Links bij links en rechts bij rechts, zal ik maar zeggen. Mooi hè? Ik word daar warm van. Ik voel me gehoord.

Nu wilt u misschien weten wat ik ga stemmen: links of rechts.

Ach, dat vind ik zo... te gek... Dat u dat vraagt. Fantastisch vind ik dat. Nu heb ik erover nagedacht en ik... eh... ga natuur­lijk mijn democratische plicht doen, want ik wil niet dat Europa... of de EU... eh, hoe heet het... eh... straks geregeerd gaat worden door mensen... en dat ik dan niet gestemd heb... op, op, op... op de partij waarop ik zou willen stemmen.

Ik ga dus stemmen, en bij het vieren van de democratie hoort ook dat je je informeert. Dat brengt de verantwoordelijkheid die je hebt met zich mee. Jij, Hollander, bent ook één van die half miljard mensen die gaan stemmen, en dan heb je... nou ja, wat ik zeg, een verantwoordelijkheid.

Om me te informeren heb ik de stemwijzer gedaan en toen kwam ik op een site terecht van ProDemos. ProDemos... eh... als jonge man heb ik daar slechte herinneringen aan (kan ik nu niet verder op ingaan), maar goed, die stem­wijzer stond gisteravond nog niet online. Andere stem­wijzers kon ik ook nog niet vinden.

Maar goed, ik kan zelf heus wel nadenken... En ik heb een lijsttrekkersdebat in Maastricht bekeken... Helaas niet zo lang, hoewel het me echt interesseerde hoor. Maar ik zag Frans Timmermans en... eh...

Wat ik wil zeggen is: iedereen moet zelf maar weten waarop hij of zij wil stemmen. En misschien kent u wel wat mensen die naar Europa willen.

Esther de Lange (CDA) bijvoorbeeld, wie kent haar niet? Of Arnout Hoekstra van de SP. En Peter van Dalen van... hoe heten die partijen... eh... CU-SGP om er maar een paar te noemen.

Geweldig toch... Je voelt gewoon dat het hart van de democratie daar in Brussel klopt, en in Straatsburg ook natuurlijk. Twee harten... Leve de ­Europese democratie!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden