Plus

Wat Asscher niet lukt, kan Klaver wel

De gemiddelde lijsttrekker kan er alleen van dromen: een zaal met vijfduizend uitzinnige fans. GroenLinksleider Jesse Klaver staat donderdagavond in Afas Live.

Marcel Wiegman
Jesse Klaver en Lodewijk Asscher voor een verkiezingsdebat in februari Beeld ANP
Jesse Klaver en Lodewijk Asscher voor een verkiezingsdebat in februariBeeld ANP

Donderdagavond staat hij voor zijn meetup in de voormalige Heineken Music Hall, met zijn opgestroopte mouwen, zijn kraakheldere overhemd en zijn wilde krullenbos boven een licht bezweet voorhoofd van de opwinding: Jesse Klaver (30), de politieke popster van GroenLinks.

Pompend muziekje erbij. Showtime.

Het is ongekend in Nederland: een jonge politicus die een uitzinnige menigte toespreekt. Het grootste politieke evenement van 2017, zo kondigt de partij nu al aan, en daarmee zullen de spindoctors niet ver bezijden de waarheid zitten.

Negen dagen geleden waren de vijfduizend beschikbare plaatsen al weg. Volgende maand is de zaal voor Sting en Bob Dylan.

Als je wint heb je vrienden. In sommige peilingen stijgt het GroenLinks van Jesse Klaver van vier naar achttien zetels. Daar konden succesvolle voorgangers als Paul Rosenmöller en Femke Halsema alleen van dromen.

Ronkende teksten
Het behoort tot de grote geheimen van het campagnevoeren: het effect. In dit geval: het Klaver-effect. Wat is het? Jeugdig enthousiasme? The new kid on the block? Vorm boven inhoud?

De ronkende teksten bij GroenLinks liegen er niet om: 'Laten we Nederland weer nieuwe hoop geven'. En: 'Het is tijd voor verandering. Voor een tijd waarin de hoop het wint van de angst, de vernieuwing van de status quo, en eerlijk delen van egoïsme.'

Maar ja, ronkende teksten horen bij verkiezingen. Bij de PvdA, de grote concurrent op links, zijn ze er niet minder om en daar hoopten ze na de dramatische aftocht van partijleider Diederik Samsom ook op 'het effect'. In dat geval: het Asschereffect.

Wat dachten ze bij de PvdA? Asscher legde het in 2006 als lijsttrekker van de Amsterdamse sociaaldemocraten al af tegen de nummer 2: Ahmed Aboutaleb. Die haalde 46.217 stemmen, Asscher 35.224. Als ze bij de PvdA al op een effect hadden mogen hopen, hadden ze misschien beter Aboutaleb kunnen halen.

De popster-politicus, hij deed in Nederland zijn intrede toen Hans van Mierlo in 1967 gehuld in regenjas over een druilerige Amsterdamse gracht liep. Het televisiespotje leverde de D66-leider meteen zeven zetels op.

Zomerhit
Wie volgden? Boer Koekoek van de Boerenpartij met zijn onweerstaanbare plattelandsaccent? Pim Fortuyn? Wouter Bos met zijn 'kontje'?

Het effect. Misschien moet achteraf worden vastgesteld dat dat moeilijk maakbaar is. Het is er of het is er niet.

Jesse Klaver is gekomen als een zomerhit, snel en onverwacht. Maar zoals dat gaat met zomerhits: als de winter begint, kunnen ze weer even snel in de vergetelheid raken.

Zie ook: Achter de schermen van de strak geregisseerde campagne van Jesse Klaver

Winst in stad

Ook in Amsterdam wint Jesse Klaver terrein. Uit de laatste peiling van gemeentelijk onderzoeksbureau OIS blijkt dat de PvdA in Amsterdam op dit moment nog net de grootste zou worden met 20,2 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door GroenLinks met 20,1 procent.

Dat betekent een fikse daling voor de PvdA en forse groei voor GroenLinks: bij de Tweede Kamer­verkiezingen in 2012 had de PvdA nog
35,95 procent van de Amsterdammers aan haar kant, terwijl Groen-Links het toen met 5,4 procent moest doen.

Amsterdamse peiling
PvdA: 20,2 %
GroenLinks: 20,1
D66: 17,0
VVD: 15,2
SP: 8,4
PVV: 6,0
PvdD: 4,2
CDA: 4,0
50+: 0,8
19% van de 523 onder­vraagde Amster­dammers zweeft nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden