Wat Amsterdam mist: Week van de wegwerkzaamheden

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen elke dag een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: Week van de wegwerkzaamheden.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Beeld Jan Hoek en Renske de Greef

Zoals Nederlanders houden van ­klagen over de NS, zo klagen Amsterdammers graag over wegwerkzaamheden. Het is ook wel zo dat je in ­Amsterdam bijna elke week een andere route naar je werk moet fietsen.

Met de auto is dit nog lastiger: na die ongewenste afslag beland je in een doolhof van zigzagstraatjes, waarin je zo verdwaald raakt dat je uiteindelijk gedwongen bent je geurdennenboompje als voedsel te beschouwen.

Van Paroollezer Wouter Adamse kregen we het plan ingestuurd voor een week waarin alle Amsterdammers de (binnen)stad uitgaan, de Ring wordt afgesloten en alle wegwerkzaamheden aan en binnen de Ring worden afgehandeld. Hij heeft ook al een handige week hiervoor ­bedacht: 'Bijvoorbeeld in een mei­vakantie. Volgens mij hoeft het dan maar eens per vijf jaar, als je alles goed doet.' Ook toeristen moeten even de stad uit, maar dan zien ze eindelijk ook wat van de rest van ­Nederland.

De werkmannen die dit voor elkaar krijgen, komen uit het hele land en vormen een soort leger dat van stad tot stad trekt (en dat overal met gejuich en bloemenregens wordt ­verwelkomd).

Een tip? Mail naar wam@parool.nl

Floris Lok Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Floris LokBeeld Jan Hoek en Renske de Greef
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden