Wat Amsterdam mist: Verkiezing van de meest aandoenlijke winkelnaam

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen elke dag een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: Verkiezing van de meest aandoenlijke winkelnaam.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Beeld Jan Hoek en Renske de Greef

De meeste kleine winkels hebben namen die je snel weer vergeet, zoals Tapijtwinkel Stoffen & Co of Witgoedwinkel M. Hanigem. Gelukkig zijn er ook winkels die in hun fantasie of grootheidswaan een gevoel van warmte en vertedering opwekken.

Zo zit op de De Clercqstraat tapijtwinkel De Tapijtgigant - dat het hier om een heel klein winkeltje gaat, kan de eigenaar blijkbaar niet deren. In zijn beleving is hij een reus met een enorme schatkamer vol. Tot deze categorie behoort ook Stomerij Winnaar - helaas failliet gegaan.

Dan zijn er nog de winkels met namen als Dönerland of Telefoonstad, die zo de suggestie wekken van een pretpark met enkel knoflooksaus of oplaadsnoeren. En winkels die zelf niet zo goed lijken te weten wat ze verkopen, zoals de winkel Laptops enzo: er liggen nog wel meer dingen met snoertjes, maar zij hebben ook geen idee.

Deze winkelnamen zijn eigenlijk gratis poëzie in de openbare ruimte. Dit zou moeten worden gestimuleerd met een verkiezing, zodat we én meer op de hoogte worden gehouden van de verborgen pareltjes in onze winkelgebieden, én het loont om je winkel niet gewoon naar jezelf te noemen.

Een tip? Stuur een e-mail.

Floris Lok Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Floris LokBeeld Jan Hoek en Renske de Greef
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden