Wat Amsterdam mist: themawijken

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag:
themawijken.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Amsterdam groeit, er worden steeds nieuwe wijken gebouwd. In het slechtste geval plempen we die vol treurige flats waar we zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk studenten en andere sloebers laten wonen. In het beste geval doen we moeilijk met verantwoorde architectuur - vooral mensen uit de architectuurbranche krijgen hier een harde van - waar enkel veertigers die goed verdienen in de reclame gaan wonen.

Nieuwe wijken zouden een eigen gezicht moeten krijgen en extreem origineel moeten zijn. Om het niet duur te maken, wordt per wijk slechts één bouwstijl verzonnen door één architect. Maar dan wel allemaal in een leuk herkenbaar thema dat ook interessant is voor niet-architectuurfetisjisten.

Bijvoorbeeld een nieuwe wijk waar alle huizen in Romeinse stijl worden gebouwd en waar de sportclub eruit ziet als het Colosseum. Een andere wijk kan dan weer in Egyptisch thema, waar iedereen woont in piramides. Weer een volgende wijk wordt gebouwd in fluo-roze barbiestijl. Zo is er uiteindelijk voor ieder wat wils.

Deze wijken worden meteen toeristische attracties en zo wordt het toerisme verspreid over de ­hele stad.

Een tip? Mail naar wam@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden