Wat Amsterdam mist: taxichauffeurs die het stratenboek kennen

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: taxichauffeurs die het stratenboek kennen.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Natuurlijk hebben taxichauffeurs het ook niet makkelijk, met alle regels waaraan ze moeten voldoen, Uberpop en het feit dat ze de hele dag op een stoel zitten (hartstikke ongezond!). Desondanks is er in Amsterdam weinig compassie met de taxibranche. Sterker nog, ieder die wel eens buiten Amsterdam een taxi heeft genomen, is stomverbaasd: 'En toen pakte de chauffeur uit zichzelf mijn koffer aan! En hij probeerde niemand omver te rijden! En hij wist gewoon waar we naartoe moesten!'

Het blijft vreemd: taxichauffeurs die geen idee hebben waar een locatie zich bevindt. Waarom moet de klant weten hoe je moet rijden? Dat weet ie niet! Daar neemt ie nou juist een taxi voor! Het is aan de chauffeur om de snelste route te kennen en weg te blijven van doodlopende wegen, eenrichtingsverkeer en de afslag naar de A10. De klant kan dat niet. Die is waarschijnlijk dronken aan het sexten.

We moeten toe naar het Lon­dense model, waarin taxichauf-
feurs het stratenboek uit hun hoofd moeten kennen voordat ze hun beroep mogen uitoefenen. Misschien kan Amsterdam dan eindelijk de taxichauffeurs weer in zijn hartje sluiten.

Een tip? Mail naar wam@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden