Wat Amsterdam mist: Smulbos/smulgracht

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag:
een smulbos/smulgracht.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Een bos waar je net als in de oertijd op zoekt kunt naar paddenstoelen, kastanjes, bessen en andere dingen om van te smikkelen. Dit idee is niet nieuw, want al in 2004 kwam stichting wAarde met het 'Smulbos'. Toen werd het idee alleen vrij snel met de grond gelijk gemaakt, omdat men dacht dat het voor allochtonen was bedacht. Alsof die pas naar de natuur zouden gaan als je er nootjes kon vinden. 'Het apenbos' werd het plan snerend genoemd.

Toch is het zonde dat dit bos er nu niet is. Zou niet iedereen veel liever door de natuur banjeren als je er allemaal lekkers van de bomen kunt plukken? Of dat het op een dag logisch wordt om te zeggen dat je even naar het bos gaat omdat je vanavond champignonsoep wil maken? Zo leren we meteen waar ons eten vandaan komt.

Oorspronkelijk zou dit bos bij Nijmegen komen, maar het kan natuurlijk ook bij ons! Misschien het Amsterdamse Bos wat aanpassen? En als we dan toch bezig zijn, laten we dan meteen aan een smulgracht beginnen waar we lekkere verse rivierkreeft, baars en snoek uit kunnen hengelen.

Heeft u een tip voor de schrijvers van deze rubriek? Mail naar wam@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden