Wat Amsterdam mist: metrohalte Amsterdam aan Zee

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: metrohalte Amsterdam aan Zee.

Jan Hoek en Renske de Greef
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Bij deze het dilemma van Amsterdammers die met tropisch weer de stad willen ontvluchten. Zoals het echte Amsterdammers betaamt, doen we alles met de fiets. (Mensen met auto's zijn geen echte Amsterdammers, sorry.)

Daarom reizen we en masse in hete treinen en bussen richting strand. Maar die zijn zo vol dat de lol er al snel af is: je shirt is doordrenkt van het zweet, je gezicht wordt in de natte oksels van andere vluchtende Amsterdammers gedrukt. Is deze veevervoerervaring nog wel het tripje naar het strand waard?

Lezeres Marianne Twinkel kwam daarom met een idee dat ons vervulde met aangename twinkelingen. 'Waarom niet een metro naar Zandvoort erbij?' schrijft zij. Enkel door een metrolijn krijgen we echt het ­gevoel dat de zee onderdeel van de stad is.

Misschien denk je door de Noord/Zuidlijn dat we niet zo goed zijn in metro's bouwen, maar deze nieuwe lijn geeft juist de kans te bewijzen dat we van onze fouten hebben geleerd. De metro wordt lekker koel en loopt dwars door de duinen, zodat de metro direct op het strand stopt. Zandvoort krijgt dan ook een nieuwe naam: Amsterdam aan Zee.

Een tip? Stuur een e-mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden