Wat Amsterdam mist: make-over van De Nederlandsche Bank

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: make-over van De Nederlandsche Bank.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Er is één gebouw in Amsterdam dat al sinds mensenheugenis bekendstaat als het lelijkste van de stad: dat van De Nederlandsche Bank. Toch is er nooit iets ondernomen om daar verandering in te brengen. Een gemiste kans, want met zo'n lelijk gebouw heb je maar weinig te verliezen. We kunnen bijvoorbeeld:

- het met mostegels betegelen.
- er een laag spiegelglas op plakken zodat je het gebouw zelf niet ziet, maar enkel de tegenovergelegen panden in de reflectie.

- om de zoveel tijd een groep mensen met grote potten verf los laten gaan op de muren. De ene keer zijn het kinderen, daarna daklozenkrant­verkopers en dan weer geestelijk gehandicapten.

- het laten overgroeien met klimop, druivenranken en braamstruiken.
- een experiment beginnen waarbij iedereen te allen tijde de vrijheid heeft aan de buitenkant van het gebouw te klussen. In een schuurtje staan ladders en gereedschap klaar.

Dit zijn slechts wat voorbeelden, maar er zou een wedstrijd moeten komen waarbij iedereen zijn idee kan inzenden. Uiteindelijk wordt er gestemd en wordt het winnende plan uitgevoerd.

Een tip? Mail naar wam@parool.nl

Jan Hoek en Renske de Greef Beeld Floris Lok
Jan Hoek en Renske de GreefBeeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden