Wat Amsterdam mist: informatie in stoeptegels

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag:
informatie in stoeptegels.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Wanneer je als toerist op bezoek bent in een andere stad ga je braaf mee met een rondleiding, kijk je bij elk mooi gebouw omhoog en lees je in je reisboekje alles over de destijds baanbrekende architectuur. In je eigen stad loop je recht vooruit zonder op of om te kijken, omdat je bijvoorbeeld in beslag bent genomen door een telefoongesprek of door boze gedachten over dat ene stoplicht dat gewoon expres zo pesterig kort op groen staat.

Zo mis je nog wel eens wat. Natuurlijk kun je ook als stadsbewoner op tour gaan of plaatsnemen in een rondvaartboot, maar we kunnen ook laagdrempeliger beginnen. Bijvoorbeeld door bij alle belangwekkende historische gebouwen informatie te geven die wordt getoond in de stoeptegels voor dat gebouw. Denk aan de bordjes in een museum, maar dan op de grond.

Op die manier komen ook de mensen die hun blik nurks omlaag hebben gericht ze tegen. En kunnen ze even een moment nemen om aan de hand van de bouwperiode, de vorige bewoners en geinige weetjes over dat marmeren plassende paard op de fraaie gevel meer te leren over hun eigen stad.

Een tip? Stuur een mailtje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden