Wat Amsterdam mist: een Amsterdamse dans

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: een Amsterdamse dans

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Beeld Jan Hoek en Renske de Greef

Vroeger was dansen een gemeenschappelijke gebeurtenis: de passen van de Weense wals, de volksdansen die je op elke bruiloft tegenkwam.

Tegenwoordig is dansen vaak een hyperindividualistische aangelegenheid, waarbij je in de meeste clubs vooral ongeïnteresseerd voor je uit moet staren terwijl je een epileptisch konijn nadoet. Als je nog een beetje wilt samendansen, moet je op salsales of naar een gabberfeest.

Heel soms komt er een dans voorbij die ons dat fijne saamhorige gevoel van allemaal-weten-wanneer-je-je-billen-naar-links-zwiept teruggeeft. De Macarena, bijvoorbeeld. Natuurlijk, mensen kunnen verveeld zuchten wanneer de 'amamamamacarienamacarena' wordt opgezet, maar als je eenmaal in een rijtje staat en gezamenlijk je armen ritmisch over elkaar slaat, voelt het toch goed.

We hebben al de klompendans en de Vogeltjesdans, maar we zouden ook een Amsterdamse dans kunnen introduceren - de Amsterdans. Die we op Koningsdag dansen en die op de gezelligste momenten in discotheken wordt ingezet. Je kunt hem ook op vakantie dansen - zodra iemand meedoet, weet je dat je met een stadsgenoot te maken hebt en kun je koffieadresjes uitwisselen.

Een tip? Mail ons.

Floris Lok Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Floris LokBeeld Jan Hoek en Renske de Greef
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden