Wat Amsterdam mist: een Amsterdam Eetmuseum

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: een Amsterdam Eetmuseum.

null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Wie aan de geschiedenis van Amsterdam denkt, komt al snel bij grachtenpanden, monumenten en het punt waarop de Noord/Zuidlijn nog een goed idee leek. De geschiedenis die we het beste kennen, is vaak de geschiedenis die we in beeld kunnen brengen of die we kunnen bezoeken.

Toch zouden we die mooi kunnen aanvullen met een deel dat je ook kunt ervaren: de eetgeschiedenis van Amsterdam. Wat maakt een Amsterdams uitje een Amsterdams uitje? Wat aten mensen eigenlijk tijdens de gouden eeuw of in de middeleeuwen? Waarom eten we hier onze haring in stukjes in plaats van hem aan zijn staart naar binnen te happen? Hoe smaakten de eerste Indische gerechten?

Het Amsterdam Museum zou een restaurant moeten openen waar bezoekers allerlei gerechten uit de Amsterdamse geschiedenis kunnen bestellen. In plaats van te vertellen of er gluten in een gerecht zit of een bijbehorende wijn aan te raden, vertellen de obers aan tafel over de herkomst en geschiedenis van het eten. Eenmaal per maand verandert het restaurant van thema en beslaan de aankleding, de muziek en de gerechten een andere tijdsperiode.

Een tip? Mail naar wam@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden