Wat Amsterdam mist: de Sussers

Schrijvers Jan Hoek en Renske de Greef verzinnen dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: de Sussers.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Beeld Jan Hoek en Renske de Greef

Agressiviteit op straat, in uitgaansgelegenheden of in het openbaar vervoer: of je er nu slachtoffer van bent of het meemaakt als toeschouwer, de meeste mensen weten niet wat op zo'n moment de beste reactie is. Op een kalme psychiatertoon op iemand inpraten? Juist meteen fysiek ingrijpen? Of weglopen en 112 bellen?

Nu bestaan er mensen die erin getraind zijn om een situatie te laten de-escaleren. We zouden een team moeten hebben van dit soort mensen, die continu door de stad lopen om agressie zo efficiënt mogelijk de kop in te drukken - de Sussers.

Ze gaan gekleed in een kalmerende kleur (turquoise, lila) en beschikken over een heel arsenaal aan anti-agressiviteitsmethoden: van zelfverdedigingstechnieken tot de psychologische trucs die men gebruikt als er wordt onderhandeld met terroristen.

Ook hebben ze altijd chocola bij zich (in navolging van een Brits experiment deelde de politie in Schiedam in 2007 chocola uit aan dronken feestgangers om agressie tegen te gaan) en zo'n NS-rugzak met warme soep om te troosten. Iedereen die wil, kan een dagje meelopen met de Sussers om van hen te leren op welke manier je verschillende soorten agressiviteit het beste tegengaat.

Een tip? Stuur een e-mail.

Floris Lok Beeld Jan Hoek en Renske de Greef
Floris LokBeeld Jan Hoek en Renske de Greef
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden