Wat als je geen familie hebt, en ook geen testament?
Nooit eerder waren er in Nederland zo veel rijke ouderen zonder kinderen. Maar soms duurt het maar liefst tien jaar tot een erfgenaam is gevonden.
Het Parool zocht uit wat er met een nalatenschap gebeurt als er geen familie is, en ook geen testament. In Amsterdam ontfermt het Team Rampen Uitvaarten en Pension van de gemeente zich over de uitvaart en gaat op zoek naar mogelijke erfgenamen.
Het blijkt om zo'n zeven meldingen van overlijden per week te gaan. Coördinator Bert Kiewik: 'Het eerste wat we doen is persoonlijke spullen uit het huis van de overledene halen, daarna gaan we op zoek naar een familielid.'
Zesde graad
Als er geen erfgenamen worden gevonden, gaat de zaak naar Onbeheerde Nalatenschappen van het Rijksvastgoedbedrijf. Soms duurt het tien jaar tot een erfgenaam is gevonden, maar meestal is de zoektocht binnen een half jaar klaar.
Petra Junier, hoofd van die afdeling: 'We doen we veel moeite om nabestaanden te vinden. We zoeken de hele wereld af tot in de zesde graad. In 99,9 procent van de gevallen vinden we iemand.'
Ook goede doelen jagen op deze vermogende babyboomers. Zo ontvangt het WNF jaarlijks zo'n acht miljoen euro aan erfenissen.
Lees dit weekend (26-27/9) meer in PS van de Week of in de digitale krant: Naar wie gaat de erfenis?
Benieuwd of er nog een verre neef is met geld die gestorven is zonder dat je het wist? Met het zoekformulier consignatiekas kan iedereen zijn eigen naam of die van een overledene invoeren om te zien of er nog tegoeden liggen te wachten.