Plus

Wat achterblijft na de barbecue en picknick in het park

Mooie dagen te over voor een barbecue in het park. Hoewel de meeste bezoekers keurig opruimen, hoopt het afval zich op bij de vuilcontainers.

Lorianne van Gelder
Het Westerpark, zondagavond Beeld Marc Driessen
Het Westerpark, zondagavondBeeld Marc Driessen

De kolen schroeien nog na in het Gaasperpark, maar de barbecue is na acht uur feesten echt voorbij. De waterfles die de jongen boven de briketten leegt, is het afsluitende gebaar. De zon hangt laag, muziek klinkt zachter.

Aan de Gaasperplas is het rustig, na een dag zwemmen, zonnen, picknicken en barbecueën.

Met het zomerse weer is er voor veel mensen niets fijners dan buiten eten. Wegwerpgrillen, luchtbedden, plastic tafels en opblaasbeesten worden meegesleept, net als kippenpoten, hamburgers, groentespiezen, bier, wijn en Fernandez. Dat moet allemaal gedronken en gegeten worden in plastic bekertjes en op plastic bordjes, met papieren servetjes.

De rotzooi in parken en aan oevers van plassen, meren en de Amstel is het afscheidscadeau van de Amsterdammers die kwamen spelen en genieten.

Boodschappentassen
Er worden heus pogingen gedaan op te ruimen. De boodschappentassen die eerst vol eten zaten, fungeren nu als vuilniszakken. Maar eenmaal bij de vuilnisbak aangekomen, blijkt de opening voor het afval te klein, of is de bak vol. Dan maar naast de bak.

Soms is de gemeente voorzienend en staan er juist extra containers, grote zelfs, maar ook dat is niet genoeg.

Het Westerpark heeft kleedjes van plastic, die CleanPicnic heten. Ze zijn om op te zitten en om aan het einde van het diner als een vuilniszak te gebruiken, maar toch is het loopje naar de vuilnisbak na een dag rosé soms te veel.

Chipszakken, houtskoolzakken, bekers, bordjes, wijndozen en zelfs dekens bedekken daar het gras.

In het Gaasperpark kennen ze hun pappenheimers. Een duo agenten fietst een rondje, maakt foto's van het afscheidsafval: verpakkingen van opblaasbeesten, bierblikken, rauw vlees. Even in kaart brengen wat er 's nachts bijft liggen - een feestmaal voor reigers en ratten.

Bewijzen moeten de agenten snel verzamelen, want morgenvroeg is alles weg. Anonieme opruimers, ingehuurd door het stadsdeel maken tussen 5 en 11 uur 's ochtends het park schoon. Voor de zongenieters die er écht geen puf meer voor hebben.

'Stop plastic confetti'
De Amsterdamse programmamaker Tom Roes probeert Hema over te halen geen plastic confetti meer te verkopen. Roes schoot vorige week tijdens een verjaardagsfeestje een confettikanon af op het Marine­terrein in Oost. Hij schrok toen bleek dat de fleurige snippers niet van papier zijn gemaakt, maar van plastic.

Droogterecord
Zolang flinke regenbuien uitblijven rukt de zomer van 2018 op in de statistieken van droogste zomers ooit.

Volgens Weeronline bedraagt het neerslagtekort in Oost-Nederland inmiddels 240 millimeter. Daarmee staat de zomer van 2018 op plek zes van de ranglijst, achter 1947 met een neerslagtekort van 296 millimeter. Verser in de herinnering ligt bij veel mensen de zomer van 1976, die uitzonderlijk was met een neerslagtekort van 361 millimeter.

Omdat met deze temperaturen sloten en beken droog kunnen vallen, geldt in sommige regio's een verbod om gewassen te besproeien. Waterleidingbedrijven riepen eerder al op niet de tuin te sproeien en zwembaden niet te vullen tijdens de piekuren in de ochtend en avond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden