Washington Post wil dat 'naïeve hacker' Snowden zich aangeeft in Amerika

Klokkenluider Edward Snowden zocht in de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse Washington Post bondgenoten om de gestolen documenten over het PRISM-programma en de NSA aan het licht te brengen. Die laatste krant, die dus profiteerde van de gelekte informatie, schrijft deze week in het hoofdredactioneel commentaar dat 'naïeve hacker' Snowden zich het beste kan aangeven in Amerika.

Just Fontein
The Washington Post Beeld ANP
The Washington PostBeeld ANP

'Op dit moment is de schade die Snowden heeft aangericht vooral politiek, de nationale veiligheid komt vooralsnog niet in gevaar. Maar als de nieuwe aantijgingen, gelekt aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat de NSA kantoren van de Europese Unie in Washington en New York afluistert, waar zijn, dan kan dat de onderhandelingen over een vrijhandelszone tussen de EU en Amerika een stuk gecompliceerder maken', schrijft The Post.

De krant schrijft dat landen over de hele wereld, van Poetins Rusland tot Latijns-Amerikaanse naties, Snowden niet voor niets op afstand houden. Zijn 'onberekenbare' gedrag kan de verhoudingen met Washington ernstige schade toebrengen. 'Cuba en Venezuela zochten onlangs al toenadering tot Obama's regering en in Ecuador moet men rekening houden met de honderdduizenden banen die gebaseerd zijn op handel met Amerika.'

Debat
The Washington Post is wel van mening dat de gelekte documenten zeer bruikbare dingen aan het licht hebben gebracht en vragen oproepen die een grondig debat waard zijn. 'Maar Snowden heeft nog veel meer documenten gestolen, die hij wellicht kan gebruiken als ruilmiddel met Moskou om daar asiel te verkrijgen. Dan verspeelt hij zijn naam als klokkenluider en patriottistische Amerikaan.'

De beste oplossing is volgens de krant dat hij zich aangeeft in Amerika. 'Het is moeilijk te geloven dat de uitkomst van een rechtszaak in Amerika slechter uitpakt dan het leven in ballingschap in een onvrije democratie. Jammer genoeg zullen de beoogde vrienden van deze naïeve hacker daar anders over denken', besluit het commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden