Schuim

Wasabi is net als broccoli, maar dan meer intens

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: launch of Taiko's ingredient of the year: wasabi.

Chef-kok Schilo van Coevorden (Taiko), Nina van het Spijker (Conservatorium Hotel), sous-chef Rieks Renz en Nick Russell (The Wasabi Company) (vlnr).Beeld Schuim

Ik ben niet zo van sushi, ik zeg het maar gewoon. Een plak kleffe rijst, een stuk plant eromheen en als je goed proeft, zit daar dan binnenin een smaakje ergens. Dus dan doop je zo'n ding in allemaal sausjes, en anders in wasabi, want wasabi overheerst alles.

Ik plaats me nu buiten de inner circle van goede smaak, ik weet het.
Wel hebben ze altijd lekker vlees daar. De lekkerste at ik ooit in Riga, geen idee hoe dat heette, en bovendien kon het goed aan het gezelschap liggen, en de warme saké. Maar als ik een uitnodiging krijg van Taiko, in het Conservatorium Hotel nota bene, ben ik de laatste die conservatief is.

Hét ingrediënt van het nieuwe menu is wasabi. Ik hoop dat ze warme saké hebben. En hoofddoekjes.

Mijn collega Hiske Verspille beoordeelde Taiko uitstekend, alleen kwam de vegetariër er bekaaid af. Voor een man als ik schept dat alleen maar verwachtingen.

Er zijn twee launches van het nieuwe menu, beide opgeluisterd met een paar BN'ers. Morgen komt Saskia Noort.

Bij de balie staat een meisje in een Japanachtig ponnetje te trommelen, en dat zal ze elke keer doen als je voorbij loopt. Het duurt een tijdje - roken, plassen - voordat ik daar achter ben.

Langslopen, trommelend meisje. Dat wil ik thuis ook.

Chef-kok Schilo van Coevorden introduceert de avond met het verhaal toen hij nog een klein jongetje was. Zijn vader nam hem mee naar een Japans sushi-restaurant en hij zag daar een groene klont liggen. "Neem maar," zei zijn vader. "Daar hou jij van."

Een vader-zoonmomentje.

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

In alle gangen van het menu, en dat zijn er een hoop, is wasabi verwerkt. Op de popcorn, in de panna cotta, de vis, het vlees, de krab, maar net zo makkelijk in de sorbet en het toetje met ijs, yoghurt en bramen. Soms subtiel, soms heftig, zoals dat gaat met wasabi. En nauwelijks sushi.

Aan tafel kom ik terecht bij Nick Russell, grote man bij The Wasabi Company. Wasabi blijkt nogal een dingetje. Er is een reden dat ze het al sinds 1600 voor Christus cultiveren. Destijds was dat om voedselvergiftiging tegen te gaan. Daarom wordt het ook met rauwe vis gegeten.

Er is meer.

Wasabi blokkeert de toevoer naar kankercellen en ook is het goed tegen diabetes, menopauze en nog zo wat. Russell: "Net als broccoli, maar wasabi is meer intens."

Alsof ik met die meisjes van Green Happiness aan tafel zit, maar dan tenminste wel met echt eten.

Terwijl Russell praat, drink ik een wasabi-soepje. Kan ik zo rustig nog een sigaretje roken.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat launch of Taiko’s ingredient of the year: wasabi
Waar Conservatorium Hotel, Van Baerlestraat
Wie Schilo van Coevorden, Roy Tomassen, Kim van Kooten, Julius Jaspers, Hanna Verboom, Gerard Ekdom
Wanneer dinsdag 20 september, van 19.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ***
Hans gaat voortaan ’s ochtends twintig minuten gorgelen met wasabi

Hostess Krisztina Fejos (l) en Ryoko Imai, de hartelijke trommelaar, telkens als je langsloopt. Die trommel is een taiko, vandaar de restaurantnaam. Ook weer geleerd.Beeld Schuim
Ontwerpers Carole Baijings en Stefan Scholten, directeur Roy Tomassen van het Conservatorium Hotel, actrice/schrijfster Kim van Kooten (vlnr).Beeld Schuim
Advocaat Arjen Paardekooper ('van goede zaken'), chef-kok Julius Jaspers en (Paardekooper: 'ter compensatie') Claudia Koopman (Villa d'Arte) (vlnr).Beeld Schuim
Laura, de enige westerse geisha en famous in Japan (ja, ik schrijf het allemaal op), Julia (ook al geen achternaam), Jochem Leegstra (Staat) en actrice Hanna Verboom (vlnr).Beeld Schuim
Zakenvrouw Ashkaine Hora Adema, een wasabi-plantje, journalist Maartje Willems (vlnr). Iets later op de avond.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden