Was het weer pech voor Jocic, zoon van beruchte maffiabaas?

Zoon Nikolaj van de beruchte maffia­baas Sreten Jocic komt wéér voor de Amsterdamse rechtbank voor poging tot doodslag. In een eerdere zaak bleef hij straffeloos omdat hij uit zelfverdediging had geschoten.

Archieffoto van het arrestatieteam in Belgrado dat in 2009 vader Sreten 'Jotsa' Jocic oppakte. Hij zit in Belgrado een gevangenisstraf uit. Beeld anp
Archieffoto van het arrestatieteam in Belgrado dat in 2009 vader Sreten 'Jotsa' Jocic oppakte. Hij zit in Belgrado een gevangenisstraf uit.Beeld anp

Toeval bestaat. Pech ook. Toch, er ís iets met de nu 22-jarige zoon Nikolaj van de beruchte maffiabaas Sreten 'Jotsa' Jocic.

Als leider van 'de Joegomaffia' werd zijn vader in Amsterdam en op de Balkan aan tal van liquidaties en andere zware misdrijven gelinkt, werd hij in Nederland veroordeeld voor het schieten op een arrestatieteam, werd hij beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op officier van justitie Koos Plooij en belandde hij, eenmaal terug in Servië, in Belgrado in de cel voor het geven van de moordopdrachten.

Noodweer
Ondertussen raakt Jocic junior hier verwikkeld in opmerkelijke conflicten. De rechtbank legde hem vorig jaar uiteindelijk geen straf op omdat hij in 2015 op de Erasmusgracht in West 'uit noodweer' vier keer had geschoten toen een groep hem met messen en ijzeren staven belaagde.

Jocic ritste zijn tasje open, trok zijn wapen en schoot vier keer. Twee keer in de grond, twee keer in de lucht. Het was zijn enige kans zijn belagers te verjagen, vertelde hij de rechtbank.

Dat wapen moest hij wel dragen vanwege zijn afkomst. "Ik was in paniek, maar ben er trots op dat ik in de grond en in de lucht heb geschoten. 90 procent van de mensen had gericht geschoten," zei Jocic de rechters.

Hoewel niet gericht afgevuurd, waren de mogelijk afgeketste kogels niet ongevaarlijk. De 29-jarige illegale ­Marokkaanse crimineel Othmane T. uit de aanstormende groep werd in zijn nek geraakt en overleefde door geluk.

Andere kogels vlogen woningen in en belandden in de koffer van een buurtbewoner die terugkeerde van vakantie.

De rechtbank honoreerde Jocic' beroep op noodweer en legde hem ­alleen een half jaar cel op voor het vuurwapenbezit. Morgen dient in dezelfde Amsterdamse rechtbank nóg een geweldszaak - nota bene over een ouder incident.

Op 9 mei 2014 was Jocic junior met een vriend naar diens (ex-)vriendin gegaan in een flat aan het Bergwijkpad in Diemen. Het stel had een onstuimige relatie. Om onduidelijke reden ontstond ruzie met haar en, vooral, haar twee neven.

Over het balkon
Volgens de vrouw en haar neven werden messen getrokken en probeerden Jocic en zijn vriend op hen in te steken - 'steek hem, steek hem' roepend. Poging tot doodslag en bedreiging, stelt justitie.

Jocic' vriend werd van tweehoog over het balkon gegooid, kwam op zijn hoofd terecht en overleefde ternauwernood. Bij Jocic is geen mes aangetroffen, de vriend had een ingeklapt mes in zijn zak.

Advocaat Chrissy Stroobach van Jocic wil niet op de zaak vooruitlopen, maar zegt het gevoel te hebben dat justitie de vage zaak doorzet omdat haar cliënt nu eenmaal de zoon is van een beruchte vader.

"Als hij zou worden vervolgd vanwege zijn achternaam, zou dat heel jammer zijn." Hoe de jonge Jocic tot twee keer toe in grof geweld kon belanden? "Zoals je twee keer de Staatsloterij kunt winnen, kun je ook twee keer pech hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden