Was het van boord gaan gisteren echt spontaan?

Het zit er op, de voorlopig laatste Koninginnedag, en in Nederland wordt teruggekeken op een ontspannen feest in Amsterdam en daarbuiten. Met een paar vragen bij de koffieautomaat, dat wel.

Armin van Buuren gisteren op de kop van het Java-eiland. Beeld anp
Armin van Buuren gisteren op de kop van het Java-eiland.Beeld anp

Was het van boord gaan bij Armin van Buuren tijdens de koningsvaart echt spontaan?
Ja, zegt Bartho Boer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam, het stond in elk geval niet in het draaiboek. Het bellen dat we burgemeester Van der Laan zagen doen, was om contact te krijgen met het beleidscentrum, van waaruit de hele dag alles wordt gestuurd en in de gaten wordt gehouden. 'Omdat de burgemeester ook dacht: wat gaat hier gebeuren?' Boer vertelt dat het verzoek om van boord te gaan bij Java-eiland een uur daarvoor binnenkwam. Twee 'problemen': de kade daar is te hoog om vanaf een rondvaartboot te stappen, en de hele dag is tot op de minuut gepland. Zeker bij zo'n strak geregisseerde rondvaart, waarbij er bijvoorbeeld F-16's op tijd in de lucht moeten hangen.

Wat de tijd betreft kon het in het schema worden ingepast, de hoge kade kon worden bereikt met behulp van een boot van de haven van Amsterdam, die er nog niet lag toen het verzoek bij de gemeente kwam. Het is een mogelijk risico, om van het schema af te wijken, zegt Boer, maar apert onveilig was de situatie niet.

Boer: 'Juist zo'n spontaan bezoek aan Van Buuren en dat het allemaal goed gaat geeft het nog iets extra feestelijks.'

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsesjes staan op het podium terwijl DJ Armin van Buuren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest een optreden verzorgt op de kop van het Java-eiland tijdens de koningsvaart. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsesjes staan op het podium terwijl DJ Armin van Buuren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest een optreden verzorgt op de kop van het Java-eiland tijdens de koningsvaart.Beeld ANP
F-16's in formatie boven het IJ, gisteravond. Beeld anp
F-16's in formatie boven het IJ, gisteravond.Beeld anp

Stond het geluid van Armin van Buuren nu uit?
Het leek alsof dj Van Buuren vooral op zijn eigen koptelefoon te horen was tijdens de Bolero van Ravel door het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij kwam bij het concert uit het podium omhoog tijdens het wereldberoemde stuk. Maar zijn bijdrage was subtiel, zoals hij 's middags al voor de NOS-camera aankondigde. Hij speelde mee met het orkest, daarna zou het orkest met hem mee spelen. En, vond Van Buren, het stuk van Ravel is al zo krachtig, dat zijn bijdrage bescheiden zou zijn.

Waarom had koning Willem-Alexander een pleister om zijn pink?
Dat heeft hij al een tijdje, ook bij het interview met het koningspaar van twee weken geleden was de pleister, of eigenlijk spalk, te zien. Het AD deed toen navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst en kreeg te horen dat de (toen nog) prins zijn pink had gebroken.

Een zwaaiende Willem-Alexander, gisteren tijdens de koningsvaart. Uitsnede van een foto van ANP. Beeld anp
Een zwaaiende Willem-Alexander, gisteren tijdens de koningsvaart. Uitsnede van een foto van ANP.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden