PlusAchtergrond

Was het vaarwelconcert van Kiss ook daadwerkelijk een afscheid?

Rockband Kiss nam dinsdagavond afscheid van het Nederlandse publiek met een vlammende show in de Ziggo Dome. Maar betekent een vaarweltournee ook echt het einde?

Sinds 31 januari is Kiss bezig aan de tweede vaarweltournee. Beeld Getty Images
Sinds 31 januari is Kiss bezig aan de tweede vaarweltournee.Beeld Getty Images

Ze hadden de complete garderobe bij zich. IJzeren pinnen, pruiken, vuurwerk, plateauzolen, windmachines, pantsers, nog meer vuurwerk, vlammenwerpers, doorbijtbare bloedcapsules voor in Gene Simmons’ mond en uiteraard een schminkkist ter grootte van een Fiat Panda.

Kiss verscheen dinsdagavond in vol ornaat in de Ziggo Dome. Voor het laatst, want de groep die het entertainment in de rock-’n-roll tot zijn businessmodel maakte is bezig aan zijn laatste wereldtournee. Niet voor het eerst, maar de groep lijkt het te menen. Het kwartet overdonderde vooral visueel als in zijn jonge jaren. Frontman Paul Stanley (69) zweefde als vanouds boven de massa en bassist Gene Simmons (67) spuwde vuur.

Twee jonge zoons

Kiss was al de tweede grote naam binnen anderhalve week die afscheid van Nederland nam in Amsterdam. Begin deze maand zwaaide het publiek er Elton John (72) uit. De zanger is bezig aan een vaarwelserie van bijna drie jaar. Hij heeft ‘andere dingen te doen’, zo verklaarde hij vanaf het podium.

Hij bedoelde er de opvoeding van zijn twee jonge zoons mee. Die moeten echter nog wel tot half december 2020 wachten voor papa echt klaar is voor zijn podiumpensioen. Tegen die tijd heeft hij er ruim 300 concerten opzitten die samen zo’n 600 miljoen euro opbrachten.

Elton John begin deze maand in de Ziggo Dome. Beeld EPA
Elton John begin deze maand in de Ziggo Dome.Beeld EPA

Dan pakte Paul Simon het vorig jaar juli een stuk bescheidener aan. Hij was binnen drie maanden klaar met zijn afscheidsronde, die ook een ontroerend concert in de Ziggo Dome bevatte. Inmiddels heeft hij voor volgende maand alweer een festivaloptreden in San Francisco aangekondigd.

Het podiumafscheid van rockartiesten is al sinds de oertijd van de popmuziek omgeven met een zweem van mysterie. Er is geen vaarwel dat niet gepaard gaat met geruchten over een reünie en omgekeerd draaien optredens van de Rolling Stones al sinds de jaren negentig om die ene vraag: zou dit de laatste keer zijn? Die spanning maakt dat de Stones inmiddels tussen de 4 en 5 miljoen per optreden kunnen vragen. Het kwartet (samen nu precies 300 jaar oud) hervatte vrijdag zijn optredens nadat Mick Jagger een nieuwe hartklep had gekregen.

Doorgaan is dus lucratief, maar die luxe is niet iedereen gegeven. Barry Hay, zanger van Nederlands oudste rock-’n-rollband, Golden Earring, citeerde in deze krant enige jaren terug een conversatie die hij eind jaren zeventig voerde met Steve Marriott, voorman van de Small Faces. “Steve gaf me advies: ‘Loopt de band niet meer zo lekker, zeg dat je ophoudt en maak een goodbye-tournee. Neem dan een jaartje vakantie en kondig dan, wegens zogenaamde smeekbeden van de fans, een comeback aan. Dat kunstje kun je daarna best nog een keer herhalen.’ Een beetje zoals Doe Maar nu in Nederland doet.”

Wet van Marriott

Hay schaterde het uit, maar keek daarna een beetje sip: “Maar da’s niets voor de Earring. We houden pas op als we ophouden. Punt.” En wanneer dat is? “Als een van ons vieren omvalt.”

Beter in lijn met de Wet van Marriott is de huidige Still Not Dead Yet-tournee van Phil Collins. De zanger toerde in 2004 en 2005 al over de globe met zijn First Farewell Tour. Wie zag hoeveel moeite Collins vorige week in Nijmegen had om van zijn podiumstoel op te staan, vroeg zich af of die eerste afscheidstournee niet de juiste was.

Phil Collins vorige week in Nijmegen, voor zijn Still Not Dead Yet-tour. Beeld ANP
Phil Collins vorige week in Nijmegen, voor zijn Still Not Dead Yet-tour.Beeld ANP

Kiss ondernam in 2001 al een Farewell Tour. Die volgde op een reünie in 1996 van de originele line-up van de jaren zeventig. Aan het einde van de tournee kondigde Kiss aan toch door te spelen. In 2003 was het viertal een van de eersten die via het aanbieden van platinum tickets (inclusief een ontmoeting met de band) de grens van de 1000 dollar per kaartje overschreed.

Sinds 31 januari is band bezig aan de tweede vaarweltournee. Op 3 december eindigt die in Auckland, Nieuw-Zeeland. Stanley en Simmons hebben bezworen dat het dit keer echt het einde van de groep is. “Het is uitgesloten dat we doorgaan,” zei Simmons afgelopen week tegen de ­Gazet van Antwerpen. “We zijn nu op het hoogtepunt van ons kunnen. Dus moeten we nu stoppen, voor het te laat is.”

Maar welke band kan de lokroep van uitverkochte zalen, applaus én steeds verder oplopende gages weerstaan? In de fitte conditie van dinsdagavond lijkt het wachten totdat Kiss zijn Third Final Farewell Tour aankondigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden