PlusAnalyse

Was het homohaat of een burenruzie in Nieuw-West?

Het zou een gewone burenruzie zonder media-aandacht zijn geweest als er geen claim van 'homohaat' op lag. Afgelopen dagen haalden Daan en Willem Winter-Stroman uit Nieuw-West de nationale media: het stel zegt te worden weggepest door hun Marokkaans-Nederlandse buren.

Jesse Beentjes
De alarmbellen lijken elke keer harder te rinkelen door de gevoeligheid en de herinnering aan eerdere kwesties. Beeld ANP
De alarmbellen lijken elke keer harder te rinkelen door de gevoeligheid en de herinnering aan eerdere kwesties.Beeld ANP

Op Facebook schreef Daan Winter-Stroman een emotioneel bericht, waarin hij homohaat bij zijn buren als reden voor burenruzie en bedreigingen noemde.

Woensdag bracht De Telegraaf echter een ander verhaal: de krant was in gesprek gegaan met de buren in kwestie. De 69-jarige moeder is met haar kinderen, net als het stel, hun woning aan het Sierplein ontvlucht na de mediastorm die opstak. Zij stellen dat er alleen sprake is van een 'gewone' burenruzie over geluidsoverlast.

Volgens de moeder van het gezin is het slechts één keer tot een scheldpartij gekomen, maar is van homohaat geen sprake. Het gezin voelde zich bedreigd door het stel naast hen, dat een keer met een honkbalknuppel zou hebben gedreigd en ze 'vieze Marokkanen' zou hebben genoemd. De dochter van het gezin zei daarbij dat ze vermoedde dat het stel homohaat bij hun verhaal had gehaald om voorrang te krijgen op een nieuwe woning.

Het is het verhaal van het echtpaar Winter-Stroman, dat zich overigens onbereikbaar houdt voor commentaar, tegen dat van de buren en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Volgens stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van Nieuw-West heeft de politie eerder bemiddeld in het conflict, en was er geen sprake van homogerelateerd geweld. "Dat neemt niet weg dat ik geloof dat ze deze angst wel hebben gevoeld."

Orlando
Het duurde een paar dagen voor het verhaal van de vermeende homohaters de ruimte kreeg in de media, en de toon was ondertussen gezet. In woedende tweets werd de schietpartij in Orlando aangehaald en het verhaal verscheen prominent in verschillende kranten, waaronder Het Parool. Het Marokkaans-Nederlandse gezin voelde zich niet langer veilig in hun huis en dook onder. Ook gaat het gezin volgens stadsdeelvoorzitter Baâdoud aangifte doen van bedreiging door hun buren. Al eerder deed het echtpaar Winter-Stroman aangifte. Baâdoud: "Nu is het aan deskundigen, en uiteindelijk aan de rechter."

Waarom doken de media er direct bovenop, en liet wederhoor zo lang op zich wachten? Allereerst waren zowel het echtpaar als de buren lastig te benaderen, maar het antwoord ligt vooral in de gevoeligheid en ernst van de zaak: media kunnen niet licht doen over zelfs maar de flauwste aanwijzing van homotreitering. Het alternatief, de zaak negeren, zou nog gevaarlijker zijn, zeker omdat een vergelijking met andere zaken waarin homoseksuelen werden weggepest in de grote steden en de rest van Nederland zich opdringt.

Diamantbuurt
Het bekendste Amsterdamse voorbeeld van zo'n verhaal is de Diamantbuurt, waar in 2006 een homostel werd bedreigd door een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren. Andere recente voorbeelden waarbij homostellen werden getreiterd of weggepest stammen uit 2011 (Utrecht, Delft en Den Haag).

Ook hier gingen alle alarmbellen af, zowel in media als in lokale en nationale politiek. Acceptatie van homoseksualiteit wordt serieus genomen, zoals ook blijkt uit de reactie van stadsdeelvoorzitter Baâdoud. De alarmbellen lijken elke keer harder te rinkelen door de gevoeligheid en de herinnering aan de voorgaande kwesties, in combinatie met een integratiediscussie die volkomen is gepolariseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden