Was het doodschieten van Kronstadt de drugsroof die het leek?

Cartney Kronstadt (27) werd in november doodgeschoten in het huis van ex-kroegbaas Peter L. (59). Was het de drugsroof die het leek?

Agenten en forensisch medewerkers van de politie aan het werk in de portiek Beeld anp
Agenten en forensisch medewerkers van de politie aan het werk in de portiekBeeld anp

Halverwege de middag van 28 november kwam Cartney Kronstadt gelijktijdig met Peter van O. (44) aan de deur bij Peter L., in de Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld. Zoveel staat vast.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat een drugsdeal gepland was, met L. als leverancier, maar de nog levende verdachten willen niet zeggen waarom ze elkaar ontmoetten. Peter van O. kende Peter L. uit de gevangenis. Peter L. zegt dat hij Kronstadt niet verwachtte, maar alleen Peter van O. In zijn huis was veel familie aanwezig, ook zijn kleinkind.

Van O. stelt dat hij zich afzijdig hield terwijl Kronstadt met Peter L. sprak. Dat gesprek begon op gemoedelijke toon, maar ineens sloeg de sfeer om en werd Kronstadt agressief.

Hij eiste waardevolle spullen - de aard ervan houden de verdachten in het midden -, trok een vuurwapen en schoot op Peter L. Hoewel L. door één kogel werd geraakt, kwam hij op Kronstadt af, waarna nog een schot viel.
Tijdens de worsteling schoot Peter van O. op Kronstadt. Dat was toen Kronstadt zich had losgerukt van L. en zijn wapen weer had gericht, zegt hij. Hij moest wel, zegt Van O.'s advocaat Gerald Roethof: "Dit is een schoolvoorbeeld van noodweer. De rechtbank moet hem vrijlaten."

Twee vuurwapens
Justitie vermoedt dat Van O. met een vuurwapen was gearriveerd. Hij ontkent dat. Volgens hem moet Kronstadt met twee vuurwapens naar de afspraak zijn gekomen, waarvan hij er in de worsteling met Peter L. één op de grond liet vallen. Dat wapen zegt Van O. te hebben opgeraapt om er vervolgens Kronstadt mee in de romp te schieten. Kronstadt kon nog naar buiten strompelen, maar viel daar neer. Met een kilo cocaïne, die pal naast hem werd gevonden.

Toen een arrestatieteam de woning binnenviel, trof het Peter L. zwaargewond op de grond aan. Kronstadt werd te laat gevonden. Hij kon niet meer worden gered en stierf op straat.

Het uitgangspunt 'over de doden niets dan goeds' geldt in dit soort strafzaken niet. Die kilo cocaïne bij Kronstadt was niet van hen, zeggen de verdachten, al geven ze geen antwoord op de vraag van wie de drugs dan wél waren. Samengevat: de revolver, het pistool én de bij zijn lichaam aangetroffen drugs: allemaal van Kronstadt.

Boosdoener
Die lezing past goed bij de reputatie van de zwakbegaafde Antilliaan. De twintiger werd in 2010 nog tot zestien jaar cel veroordeeld voor onder meer een moord tijdens een 'ripdeal', een drugsdiefstal. Hij was vrij omdat over die veroordeling een ingewikkelde procedure liep.

Wat níet past bij de lezing van Kronstadt als enige kwade genius, is de vondst van nóg een kilo cocaïne in de woning van Peter L., bij een derde (!) doorzoeking gevonden. Die vondst voedt juist de verdenking dat Peter L. in de drugs zat.

Justitie wrijft vooralsnog zowel Peter van O. als Peter L. de dood van Kronstadt aan. Op hun aanklachten staat dat ze ook op elkaar schoten én de wapens en de kilo's drugs bezaten.

Op een eerste zitting in de strafzaak, komende vrijdag, zal blijken of de huidige aanklachten voorlopig standhouden. Tussen de theorie dat iederéén schuldig is enerzijds en anderzijds de aanname dat Kronstadt de enige boosdoener is, zit licht. Zacht uitgedrukt.

Advocaat Barbalique Peters van Peter L. wijst erop dat hij niet meer voor deze zaak vastzit. "De in zijn huis aangetroffen drugs lijken daar ná zijn aanhouding te zijn neergelegd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden