Was Ferdyan (10) te redden?

Had de politie niet eerder moeten ingrijpen? Dat vragen bewoners van de Spaarndammerbuurt zich af na de dood van een tienjarige jongen. Diens 46-jarige vader zit vast omdat hij zijn kind zou hebben doodgestoken.

Politie bij de woning in de Houtrijkstraat, gisteravond. Beeld Evert Elzinga
Politie bij de woning in de Houtrijkstraat, gisteravond.Beeld Evert Elzinga

Volgens directe buurvrouw Asmara is de politie 'zo vaak gebeld' omdat de vader psychoses zou hebben. Na de geboorte van Ferdyan zou hij 'steeds gekker' zijn geworden. Haar vader had gisteren geprobeerd de woning in de Houtrijkstraat binnen te komen. 'Maar de vader hield de deur gesloten.'

Omwonenden zeggen dat de politie 'heel vaak is gebeld', maar dat klopt niet, zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen. 'De afgelopen vier jaar zijn we twee keer op dat adres geweest vanwege de situatie in het gezin. De laatste keer was in oktober 2013.' Wat die situatie in het gezin was, zegt hij niet, 'in verband met de privacy'.

De moeder van Ferdyan, die volgens Asmara werd mishandeld door haar man, was gistermiddag niet thuis. De politie wil niet zeggen of eerdere bezoeken iets te maken had met mogelijke mishandelingen.

Volgens buurman Rachid was de vader, die uit Indonesië kwam, 'gewoon gek'. 'Af en toe was hij normaal, maar af en toe was hij gek. De politie is vaak langs geweest. Dit is de schuld van de politie. Die man had allang een straatverbod moeten krijgen. Nu is het te laat. De moeder is helemaal kapot.'

Volgens Rachid, die vanmorgen net uit zijn nachtdienst kwam, was Ferdyan 'een lief, vriendelijk jochie'. 'En hoe dan ook is dit de actie van een gek.'

Goedemorgen buurman
Buurman Damien omschrijft de vader van Ferdyan als een psychopaat. Een andere buurvrouw vond het niet prettig als zij met kinderen de vader tegenkwam. Verder was er weinig contact met hem, op een 'goedemorgen buurman' na.

Op de Spaarndammerhoutschool in de voormalige Houthavens is de verslagenheid groot. Een juf wil geen commentaar geven anders dan 'dat we druk bezig zijn mensen op te vangen'.

Volgens de Facebookpagina van Ferd­yan was hij supporter van Ajax en ­Real Madrid en voetbalde hij zelf in een e-elftal van SDZ. Buren melden dat hij geen broers of zussen had. De jongen voetbalde veel op straat en wordt omschreven als een zachtmoedige, lieve jongen die vriendjes had.

De melding van een omwonende van een 'ernstig incident' in de Houtrijkstraat kwam gistermiddag om 17.38 bij de politie binnen. Gealarmeerde agenten troffen in de woning op de eerste verdieping de zwaar­gewonde jongen aan en probeerden hem te reanimeren. Tevergeefs, de jongen overleed ter plekke.

Hypnose
Op het lichaam van de jongen zal sectie worden verricht. De 46-jarige vader werd ter plekke aangehouden. Volgens een ooggetuige werd de man geboeid afgevoerd door agenten en zei hij toen dat hij 'onder hypnose' was. Volgens politiewoordvoerder Van der Veen was vanwege 'de staat waarin hij zich bevond' verhoor gisteravond niet mogelijk. Dat zou vanmorgen plaatsvinden.

Het is niet de eerste keer dat de buurt wordt opgeschrikt door de dood van een kind. In mei 2009 werd de twaalfjarige Robiënna doodgestoken in de Nova Zemblastraat door een kennis van haar moeder. De rechtbank veroordeelde hem tot twintig jaar cel. De rechtbank sprak van een 'gruwelijke' daad. 'Het weerzinwekkende van zijn handelwijze schuilt onder meer in het feit dat hij zich heeft afgereageerd op een weerloos en onschuldig kind van twaalf.'

Het motief moest volgens de rechters worden gezocht in zijn frustraties en emoties over het feit dat Robiënna's moeder de relatie had beeindigd en hem eerder die dag te kennen had gegeven dat hij het huis, met zijn bezittingen, die avond definitief moest verlaten. In hoger beroep bleef het vonnis gehandhaafd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden