PlusColumn

Was die duif het seizoen 2017-2018 van Ajax?

Menno PotBeeld Wolff

Tijdens de rust van Ajax-Utrecht scharrelde er een duif over het veld van de Arena. Dat was buitengewoon leuk. Veel leuker zou het althans niet worden, die middag.

De duif liep niemand in de weg, maar toch besloten de verantwoordelijken dat de vogel gevangen moest worden. Weldra betrad een drie man sterke taskforce in zwarte jassen het speelveld, uitgerust met een groot net. Ze probeerden de gevederde indringer de zuidwestelijke hoek in te drijven.

Volgens mij was dit goed bedoeld. Ik denk niet dat Ajax de duif eruit wilde zetten omdat hij geen geldig plaatsbewijs had, of hem een stadionverbod wilde opleggen wegens het betreden van het speelveld.

Men leek hem eerder te willen helpen, want het schuifdak was gesloten en dan is de weg naar buiten lastig te vinden, als duif.

Maar ja, leg dat maar eens uit aan zo'n dom beest. De duif hipte weg van de naderende patrouille, die de taken dynamisch opnieuw verdeelde: twee man aan het net, de derde in een coördinerende rol.

Behoedzaam rukten ze op, waarop de duif zich plotseling iets cruciaals herinnerde: ik kan vliegen. En daar ging hij, parmantig klapwiekend, richting de Westtribune, onder luid gejuich van het publiek.

En toen klonk er muziek: Alle duiven op de Dam ('sjalalalie, sjalalala') van Gert en Hermien, in deze situatie een lange neus naar de Taskforce Vangnet, maar natuurlijk ook een roerend eresaluut aan de op 28 oktober gestorven Gert Timmerman.

Op de Noordtribune zat ik me natuurlijk af te vragen wat dit allemaal betekende. Symboliseerde die taskforce Ajax' onvermogen om een tegenstander klem te zetten? Was die duif het seizoen 2017-2018, dat er achteloos vandoor fladderde?

Mijn vrienden kwamen aanlopen met bekers bier, dus ik besloot maar te kappen met die filosofische flauwekul. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Het was gewoon een stomme duif, meer niet.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden