Plus

Was de wrede moord op Esther Paul een vergelding?

Was de wrede moord in april 2017 op een 43-jarige vrouw uit Almere een vergelding omdat ze overvallers had getipt over een grote buit?

De moordenaars van Esther Paul (43) uit Almere worden nog gezocht. Beeld Laura van der Bijl
De moordenaars van Esther Paul (43) uit Almere worden nog gezocht.Beeld Laura van der Bijl

Esther Paul (43) uit Almere lijkt in april vorig jaar te zijn doodgemarteld omdat ze twee Amsterdamse leden van motorclub No Surrender had getipt dat haar ex 600.000 euro had verstopt bij zijn moeder. Het duo zou de 78-jarige vervolgens met geweld hebben overvallen.

Het lichaam van Paul, moeder van een dochter van begin twintig, werd zondag 30 april door fietsende toeristen gevonden in het Veluwemeer, langs een dijk bij Biddinghuizen. Ze is volgens de recherche slachtoffer van een wraak­actie van haar ex Frank G. (49).

Twee Amsterdamse leden van motorclub No Surrender, Giliamo M. (40) en Alan B. (32), zijn op 15 januari gearresteerd voor de overval op G.'s hoogbejaarde moeder. Met haar dood lijken ze niets te maken te hebben.

De moordenaars worden nog gezocht. Tip­gevers van het Team Criminele Inlichtingen van de recherche wijzen naar haar ex Frank G. en hij is een belangrijke verdachte, maar de politie heeft onvoldoende bewijs om hem te kunnen aanhouden.

Frank G. wil volgens een tipgever ook Giliamo M. en Alan B. laten ombrengen, maar ook daarvoor ontbreekt bewijs.

'Property of Frank G.'
G. was één van de grootste wietkwekers van Nederland. Op Esther Pauls buik stond vlak bij haar schaamstreek getatoeëerd dat zij zijn eigendom was ('Property of Frank G.'). Het stel was in de grote strafzaak 'Colorado' enkele jaren geleden veroordeeld voor grootschalige wietteelt in panden verspreid over het land.

G. werd ook veroordeeld tot het betalen van 4,7 miljoen euro aan de staat. Onder de veroordeelden was Dick Grijpink, de flamboyante ex-directeur van Taxicentrale Amsterdam (TCA).

De strafzaak was op gang gekomen door een tip van een autodealer waar Frank G. een Audi A3 contant had afgerekend: een cadeautje voor Paul. In augustus 2016 ging het stel uit elkaar.

Paul zou Giliamo 'Badboy' M. en haar nieuwe vriend, Alan 'Rasta' B., vervolgens hebben onthuld dat haar ex in de woning van zijn moeder in Almere een geldstash (geheime bergplaats) had.

M. en B. zouden de vrouw in Almere in de ochtend van 8 december 2016 thuis hebben overvallen. Ze zouden de 78-jarige vrouw met tape hebben gekneveld, haar mond hebben afgeplakt en zes ton hebben meegenomen in rollen bank­biljetten van 20, 50, 100, 200 en 500 euro. De werkster vond het slachtoffer, dat volgens ambulancemedewerkers 'bont en blauw' in het ziekenhuis werd opgenomen.

De vrouw die de overvallers naar Almere had gereden, werd later naar eigen zeggen door ze in een auto gesleurd waar ze te horen kreeg dat ze 'door tien negers verkracht' zou worden en 'een kogel door haar kop' zou krijgen als ze daarover zou praten.

Al snel ging in het milieu het verhaal dat Frank G. een wraakexpeditie op touw had gezet - wat in lijn was met informatie uit de omgeving van de moeder dat de zoons 'geen aangifte wilden doen maar het zelf zouden regelen'. De moeder wilde overigens ook geen aangifte doen omdat de familie 'negatieve ervaringen' had met de politie.

Levensgevaar
Van leden van motorclub No Surrender zou G. te horen hebben gekregen dat clubgenoten M. en B. achter de overval zaten. De politie waarschuwde Giliamo M. in mei 2017 op een Amsterdams bureau dat hij levensgevaar liep. Hij zei geen idee te hebben uit welke hoek de dreiging kon komen, maar week met Alan B. voor een paar maanden uit naar Suriname.

Esther Paul was in april ondergedoken in een chalet op camping Riviéra Beach in Biddinghuizen, Flevoland. Ze werd er beschermd door een paar mannen, maar die zouden haar uiteindelijk hebben uitgeleverd. Volgens een tipgever werd ze vervolgens door Frank G. zwaar mishandeld en 'doodgetrapt'.

De politie hoorde twee kennissen bespreken dat ze was doodgemarteld. Al haar vingers zouden zijn afgeknipt en haar keel zou zijn doorgesneden. Ze zou hebben toegegeven wie G.'s moeder hadden overvallen. Ook een ander No Surrenderlid zou de overvallers 'hebben verlinkt naar Frank toe'.

Vooralsnog zijn M. en B. de enige verdachten die vastzitten - voor de overval op de moeder, niet voor de moord op Paul. Zij zijn, zoals meer betrokkenen, 'in bad standing' (in oneer) uit No Surrender gezet.

De leiding van No Surrender heeft zich gedistantieerd van de zaak.
Giliamo M. ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval, zegt advocaat Manon Aalmoes.

"Het weggenomen geldbedrag wordt in elke tip aan het Team Criminele Inlichtingen hoger. Het klinkt als zo'n doorfluisterverhaal. G.'s moeder zegt bovendien dat helemaal geen geweld is gebruikt. Ze is vanwege haar leeftijd voor controle van haar hart naar het ziekenhuis gebracht."

Advocaat Hugo ter Brake van Frank G. wil niet op de beschuldigingen reageren. "Mijn cliënt wil niet meewerken aan publiciteit."

4,7

Frank G was veroordeeld tot het betalen van 4,7 miljoen euro vanwege winsten uit grootschalige wiethandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden