Plus analyse

Was de Airbnb-uitspraak van Van der Laan een slip of the tongue?

De coalitiepartijen roepen de burgemeester op het matje vanwege zijn uitspraken over Airbnb in sociale huurwoningen. Maar die laat zich de mond niet zomaar snoeren.

Eberhard van der Laan is een man met een uitgesproken mening Beeld anp

Eberhard van der Laan is een man met een uitgesproken mening en zo nu en dan moet die eruit. Burgemeester of niet.

Deze week liet hij zich in de Openbare Bibliotheek Amsterdam uit over Airbnb in sociale huurhuizen. Dat deed hij omfloerst; hij verwacht dat het verbod op Airbnb in sociale huur 'een discussie wordt'. En waarom zouden we 'deze huurders niet gunnen ook te profiteren van toerisme'? Het was natuurlijk maar een 'gedachtegang', geen concreet plan.

Pleuris
Voorzichtig of niet: de pleuris brak uit. Boze woningcorporaties en raadsleden die zich razendsnel distantieerden van de burgemeester. De Tweede Kamerfractie van de VVD is 'pisnijdig': hoe durven die 'Amsterdamse mafkezen' te denken dat huurders geld kunnen verdienen met huizen die al gesubsidieerd zijn?

En nu moet Van der Laan ook nog verantwoording afleggen in de raad, nota bene op instigatie van D66, VVD en SP, de partijen met wie hij een college vormt.

Gevoelige kwestie
Was het een slip of the tongue? Welnee. Van der Laan is ervaren genoeg om te weten dat zijn uitspraken veel los kunnen maken en dat sociale huur een gevoelige kwestie is.

Het is niet voor het eerst dat Van der Laan zich politiek laat gelden. Hij sprak zich eerder uit over de charmes van het erfpachtstelsel, over het gevaar dat Chinese en Russische beleggers dure huizen kopen in de stad en hij was de eerste van het college die in de raad sprak over de 'kraan dichtdraaien' als het om toerisme gaat. Dat een benoemd burgemeester geen politieke uitspraken behoort te doen, weet hij wel, maar boeit hem lang niet altijd.

Verstomd PvdA-geluid
Dit is een kenmerk van sterke burgemeesters. Ook Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat zich regelmatig gelden - 'als het je hier niet bevalt, rot dan op'. Ze komen hiermee weg. Van der Laan voelt goed aan wat in de stad leeft en vertolkt dat gevoel. Als hij merkt dat Amsterdammers de drukte in de stad zat zijn, verwoordt hij dat. Als mensen bang zijn voor Londense toestanden op de woningmarkt, uit hij zijn zorgen. Het is een belangrijk onderdeel van zijn populariteit.

De uitspraken hebben ook een politieke component. Van der Laan zit in een college waarin zijn eigen partij, de PvdA, ontbreekt. De burgemeester laat zo het verstomde PvdA-geluid horen. Zijn Airbnb-uitspraken zijn onvervalst links, de woede bij VVD en D66 zijn daarvan het bewijs. Dat hij hiermee op de tenen staat van verantwoordelijk SP-wethouder Laurens Ivens en hem ook nog eens links passeert; nou ja, dat moet dan maar. Komt wel weer goed.

Met name D66, de grootste partij in de raad, neemt de uitspraken hoog op en eist tekst en uitleg. Woensdag komt de kwestie aan de orde tijdens de raadscommissie Wonen. Dan ontspringt Van der Laan de dans vanwege een reis naar Zuid-Amerika. Maar Reinier van Dantzig (D66) is vastbesloten de uitspraken ook in de plenaire vergadering voor te leggen aan Van der Laan. De verdedigingslinie van de burgemeester laat zich raden: het was slechts een gedachtegang, geachte heer Van Dantzig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden