Was de 1 mei-viering een demonstratie of een festival?
In het Oosterpark vond zondag de 1 mei-viering van de FNV plaats, tegen de zin van buurtbewoners in. Want is het een demonstratie of toch meer een festival?
Een man staat naast het grote podium, waar de blazers van Typhoon warm spelen voor het optreden, te bellen met vrienden. Zonnebril op, gezicht in de zon. Met luide stem, om boven de muziek uit te komen, en een vinger in één oor roept hij dat hij even niet kan praten: "We zijn aan het demonstreren."
In het Oosterpark vindt de 1 mei-viering van de FNV plaats. Je hoort het al van een afstand en je kunt er niet omheen. Het hele park staat vol witte tenten bovenop matten die het gras moeten beschermen.
Voor het hoofdpodium staan mensen in rode hesjes met achterop de tekst "Voor meer echte banen," het thema van de dag, maar er staan ook zat mensen die voor de acts op het evenement zijn afgekomen.
Kwetsbare grasmat
Het moet voor Stichting Herstel Oosterpark een doorn in het oog zijn. Ze wilde het niet hebben. Een evenement zoals dat van het FNV was te groot voor de kwetsbare grasmat. Het zou meer festival zijn dan demonstratie en zo'n evenement zou wel eens de nekslag van het park kunnen betekenen. De stichting stapte zelfs naar de rechter.
Maar de vakbond beriep zich op het demonstratierecht. Ze wilde wel wat inbinden, maar weigerde te verplaatsen. Daarom staan er in het park gewoon kraampjes van de horecabond en de bouw, podia met microfoons voor toespraken, maar ook eettenten met Belgische frieten en grote muziekinstallaties. Rapper Fresku krijgt moeiteloos die handjes in de lucht.
Met alle informatiefoldertjes, de vlaggen en het geschreeuw van Young en United - met opgeheven vuisten - heeft het hier en daar best wat weg van een manifestatie, maar eerlijk is eerlijk, het lijkt door alle artiesten, de zon, de omvang en de rijen dixies ook wel erg op een festival.
Zorgelijk banenperspectief
De Amsterdamse Iris Huisman (21) en Emilie Berkhout (22) hebben zich net pas uit laten leggen wat hier gaande is. Ze zijn hier eigenlijk voor singer-songwriter Lucas Hamming en band. "Het is veel groter dan we hadden verwacht. Het is toch een festival? Dus ja, we blijven nog wel even hangen."
Peter Matla (64) en Wilrie van Loon (57) denken dat het de manier is om van veel mensen de aandacht te krijgen. Ze zijn vanochtend met de trein vanuit Eindhoven gekomen en liepen eerder die dag al mee met de protestmars vanaf de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.
Ze zijn hier vooral voor het zorgelijke banenperspectief van de toekomst en hun eigen kinderen. "Als je zoiets heel klein opzet, dan komen mensen echt niet van ver hier heen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. En als we maar met genoeg zijn dan moeten mensen wel luisteren."
Ook geneeskundestudent Loes Veeger (19) gelooft dat bij een evenement van dit formaat even feest gevierd kan worden voor wat het afgelopen jaar is bereikt, maar dat het ook de motivatie biedt om komend jaar door te gaan met het strijden voor verbeteringen. "Maar ik heb ook gewoon zin in Typhoon hoor."