Plus

Warren Lee (1944-2017): Boekenwurm met grote ontwerpkennis

Geboren iets ten noorden van de stad New York en overleden als Amsterdammer. Warren Lee kwam in de jaren zeventig met een groep vrienden naar Nederland en streek neer op de Reguliersgracht, tegenover een uitgeverij.

Jelle de Ru
Warren Lee (r) en Frank Nijhof, 1989 Beeld Michiel van den Berg
Warren Lee (r) en Frank Nijhof, 1989Beeld Michiel van den Berg

Door die uitgeverij kwam de Amerikaan in aanraking met het boekenvak, waar hij ruim veertig jaar ziel en zaligheid in heeft gelegd.

Voor zijn werk in de boekenwereld ontving Lee in 2014 de Gouden Speld van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak.

Een bezoek aan de Buchmesse in Frankfurt was in 1985 voor Lee een levensveranderende gebeurtenis. Hij ontmoette er Frank Nijhof, die toen als bedrijfsleider werkte bij de Amsterdamse boekhandel Premsela. Nijhof en Lee hadden direct een klik.

Internationale faam
Drie jaar later openden ze samen boekwinkel Nijhof & Lee, in de Staalstraat. Een boekhandel gespecialiseerd in grafisch ontwerp en typografie, die al snel naam maakte binnen de internationale designerswereld.

Volgens de Londense ontwerper David Quay stond Nijhof & Lee bekend als 'de beste boekhandel in Londen, maar dan in Amsterdam'.

Quay leerde Lee kennen in de jaren negentig, bij een bezoek aan de winkel.

"Warren heeft met zijn kennis en de boeken die alleen hij inkocht, hele generaties aan designers beïnvloed. Hij kwam altijd met een boek aanzetten waar je nog nooit van had gehoord. Al die kennis had ook een keerzijde. Het was gevaarlijk om bij de boekwinkel langs te gaan, je gaf er altijd meer geld uit dan je eigenlijk van plan was. Na een bezoekje aan Nijhof & Lee zat je altijd zonder zakgeld."

Nijhof, met wie Lee in 2005 was getrouwd, overleed in 2008. Lee zette de winkel alleen voort tot hij op 1 maart 2011 als gevolg van de crisis de deuren moest sluiten.

Lee ging daarop samenwerken met de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA, waar de boekwinkel kon worden voortgezet. Daarnaast organiseerde hij in het Museumcafé vele bijeenkomsten over vormgeving.

Adviseur van de UvA
Drie jaar geleden kreeg Lee een agressieve vorm van parkinson. Marleen Smit, woordvoerder van Bijzondere Collecties van de UvA: "Toen Warren ziek werd, konden wij zijn werk eigenlijk amper nog voorzetten. Lee wist altijd welk boek het goed zou doen en welk boek niet."

Ondanks zijn ziekte bleef Lee aan het werk als adviseur, zelfs toen hij enkele jaren geleden met pensioen ging.

Lee overleed op 22 december nadat hij thuis ten val was gekomen. Hij is in besloten kring gecremeerd.

De UvA organiseert (onder voorbehoud) op 22 januari een herdenking ter ere van Warren Lee in het Museumcafé van Bijzondere Collecties van de UvA, Oude Turfmarkt 129.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden