Warmtenet Nuon en AEB worden een geheel

Het warmtenet rond de gascentrale van Nuon in Diemen en het warmtenet rond afvalenergiebedrijf AEB worden één geheel. Samen investeren ze komende jaren 400 miljoen euro in de stadsverwarming.

Nuon en AEB Amsterdam werkten al samen aan een 16 km lange warmtetransportleiding in NoordBeeld Nuon/Jorrit Lousberg

Al dit jaar begint de bouw van de missing link tussen de twee grote warmtenetten die door Amsterdam slingeren. Een bijna 4 kilometer lange leiding smeedt de stadsverwarming in Amsterdam-Noord en Nieuw-West aaneen met de stadsverwarming in Amsterdam-Oost en Zuidoost.

Het nieuwe verbindingsstuk komt ter hoogte van de Nieuwe Meer tussen Buitenveldert en Slotervaart. Daarmee anticiperen Nuon en AEB op de groei met 20.000 nieuwe woningen in het zuidwestelijke deel van de stad tot 2025. Momenteel zijn in Amsterdam 82.000 woningen aangesloten op stadsverwarming.

Overcapaciteit
De nieuwe warmteleiding maakt het mogelijk warmte uit de afvalverbranding door te sluizen naar het warmtenet aan de oostkant van de stad. Aan de westkant van de stad is nu nog overcapaciteit. Als één geheel wint de stadsverwarming bovendien aan leveringszekerheid.
"Door de netten aan elkaar te koppelen, kunnen we ook meer duurzame bronnen toevoegen en beschikbaar maken voor de hele stad," zegt warmtedirecteur Alexander van Ofwegen van Vattenfall, het moederbedrijf en de nieuwe naam van Nuon.

Voor meer flexibiliteit en leveringszekerheid worden langs de A10 bovendien een hulpwarmtecentrale en warmtebuffer gebouwd. In deze reusachtige thermoskan kan 3600 kubieke meter warm water worden opgeslagen. Het gaat om een kleinere versie van de warmtebuffer die Nuon in 2014 bouwde zodat de gascentrale bij Diemen niet permanent hoeft te draaien. Net als op andere plekken in de stad springt de hulpwarmtecentrale bij tijdens de koudste dagen van het jaar.

In totaal investeren Vattenfall en AEB 400 miljoen euro in de Amsterdamse stadsverwarming. Dat is inclusief de biomassacentrale die Vattenfall eerder al aankondigde. Het leeuwendeel van de investeringen gaat naar die biomassaketel in Diemen, zegt een woordvoerder. In 2022 moet het investeringsprogramma afgerond zijn.

De investering door het AEB moet nog wel goedgekeurd worden door het stadsbestuur. De gemeente is de enige aandeelhouder van AEB. Vattenfall en AEB zijn allebei voor de helft eigenaar van Westpoort Warmte, dat het warmtenet aan de westkant van de stad bezit. Welk deel van de 400 miljoen voor rekening komt van Westpoort Warmte is onbekend. De bedragen zijn vertrouwelijk, zegt een AEB-woordvoerder, die benadrukt dat AEB niet meebetaalt aan de biomassaketel.

Duurzaam
De nieuwe biomassaketel zal genoeg warmte opwekken voor 60.000 huishoudens. Door de nieuwe verbinding kunnen daarmee zelfs woningen in Amsterdam-West worden verwarmd. De biomassa, geperste houtkorrels die Vattenfall bij gebrek aan Nederlands houtaanbod moet importeren, telt formeel als duurzame energie omdat bomen na tientallen jaren weer aangroeien. Vattenfall kan dan ook rekenen op miljoenen euro's uit de subsidieregeling SDE voor duurzame energie. Maar in de gemeenteraad groeien de twijfels of het stoken van biomassa wel zo duurzaam is. Omwonenden in Diemen en Amsterdam-Oost vrezen voor luchtverontreiniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden