Warmoesstraat, Spuistraat en Prins Hendrikkade terrein van illegale hotels

De Warmoesstraat, de Spuistraat en de Prins Hendrikkade dreigen te ontvolken door illegale verhuur van woningen aan toeristen. Het centrum ontvolkt door de zogenaamde short stay verblijven. Dat constateert stadsdeel Centrum.

Wanda Nikkels
De Warmoesstraat in Amsterdam. Beeld ANP
De Warmoesstraat in Amsterdam.Beeld ANP

Het stadsdeel gaat de komende maanden een lijst van tweehonderd adressen onderzoeken waar vermoedens van illegale hotels en shortstayappartementen bestaan en die veel overlast veroorzaken of brandgevaarlijk zijn.

Ruwweg de helft van die adressen bevinden zich in het 1012-gebied, waar short stay niet is toegestaan, met als uitschieters de Warmoesstraat, de Spuistraat en de Prins Hendrikkade.

Stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen veroorzaken de illegale hotels veel overlast door vuilnis en lawaai, maar komt het leefklimaat in de binnenstad steeds verder onder druk te staan.

'In het 1012-gebied is de verhouding tussen wonen en toerisme al behoorlijk scheef. Een stadshart zonder bewoners is onvoorstelbaar.' In het afgelopen jaar heeft wethouder Freek Ossel nieuw beleid vastgesteld dat met ingang van 1 november in werking treedt.

De minimale verblijfsduur voor short stay, kortstondige verhuur van een woning aan bijvoorbeeld congresgangers of zakenlieden, is bij wijze van experiment verlaagd van zeven naar vijf dagen en ook de regels voor de bezetting zijn versoepeld.

Lees vandaag meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden