PlusInterviews

Warm op kantoor? Het kan erger: deze werknemers gaan ‘helemaal kapot’

Erik Jorgensen, dakdekkerBeeld Friso Keuris

Niet klagen, want het kan veel erger. Vijf werknemers over hun hete beroep. ‘Je gaat helemaal kapot.’

Dakdekker

Erik Jorgensen (43)

“Soms is het 35 graden op het dak. Laatst moesten we rond 13.00 uur vier palets met dakpannen naar boven tillen. Dan weet je het wel: je gaat helemaal kapot. Iedereen was aan het oververhitten, met koppijn en alles.” Samen met collega Joop Focke (37) slaat Jorgensen zich door de hitte. “We maken onze shirts en petten nat en drinken de hele dag door ijswater. Soms is het gewoon too much.” De dakdekkers nemen daarom veel pauze. “Soms móet je gewoon even tien minuten op de steiger zitten, want dan is er boven helemaal geen schaduw. Gelukkig hoeven we het dak nu niet te plakken: als het 35 graden is moet je niet met gasbranders gaan spelen.” Jorgensen blijft na zo’n hete werkweek het hele weekend binnen. Gordijnen dicht, lekker op de bank. ­“Ik heb dan genoeg zon gezien.”

Mayk Bavelaar, handsloperBeeld Friso Keuris

Handsloper

Mayk Bavelaar (28)

“Dit werk doe ik nog niet zo heel lang. Hiervoor werkte ik ook in de bouwsector, maar niet in de sloop. Ik ben handsloper: ik sloop dus alles wat met de hand gesloopt moet worden. Hier bij Halfweg slopen we de brug en de buizen die onder de weg en brug zitten, die moeten allemaal worden gezaagd. Afgelopen weken was het een paar dagen heel warm. Dan zet ik een zonnebril op en drink veel water. Ik kan er wel goed tegen, maar je ziet ze hier dan ook af en toe helemaal bezweet rondlopen. Het komt weleens voor dat ik eigenlijk moet doorwerken, maar dat de fles water leeg is. Dan stop je even omdat het echt te warm is. Toch werk ik liever nu dan in de winter. Kou is niks. Als je voornamelijk buiten werkt, sta je echt liever in de warmte. Zelfs als het heel heet is.” 

Sabrina Vernooy , hot yoga-instructeurBeeld Friso Keuris

Hot yogadocent

Sabrina Vernooy (33)

“Dit is een variatie op de reverse warrior, die houd ik best lang vol. Ik geef al vijf jaar yogales, waarvan drie jaar hot yoga. We hebben lessen in 28, 32 of 36 graden, 32 graden is mijn favoriet. Dan wordt mijn hele lijf warm, maar kan ik nog wel lekker bewegen.” In de winter geniet Vernooy al helemaal van haar werk. “Ik ben een koukleum, maar na mijn werk ga ik opgewarmd naar huis. In de zomer is het ook fijn, want ik kan beter tegen de hitte doordat ik er de hele dag al in zit. Zelf zweet ik niet zo heel erg. Mannen zweten over het algemeen meer, soms hebben ze tijdens mijn les een plasje om zich heen liggen.” Vorig jaar tijdens de hittegolf vond Vernooy het wel leuk dat iedereen eens voelde in welke temperaturen zij elke dag werkt: “Ik dacht toen: dit is mijn leven, nu weten jullie hoe ik me voel!”

Linda van Beekhoven, brandweervrouwBeeld Friso Keuris

Brandweervrouw

Linda van Beekhoven (36)

“Bij de brandweer weet je nooit wat de dag gaat brengen: het kan van alles zijn, van reanimeren tot blussen. Met warmte hebben we veel te maken, en zeker niet alleen door brand. Tijdens reanimaties kan je het heel heet en benauwd krijgen door het warme, isolerende pak. Er is in de opleiding veel aandacht voor hitte-stuwing: de temperatuur in je lijf stijgt en je lijf kan het niet meer kwijt door te zweten. Op een bepaald moment wordt dat gevaarlijk. Je wordt duizelig, krijgt hoofdpijn en kan bewusteloos raken. Als het erg heet is, hebben we een hitteprotocol: veel water drinken en in speciale stoelen zitten om af te koelen. Laatst toen het zo heet was, moest ik een grote brand bij de afvalverwerking blussen. Op een gegeven moment was ik echt aan het einde van mijn adem, toen zei ik tegen een collega: ‘Nu ben ik klaar, nu moet ik eruit.’”

Tawfik El Shanwany, pizzabakkerBeeld Friso Keuris

Pizzabakker

Tawfik El Shanwany (37)

“Ik ben eigenaar, directeur en een van de pizzabakkers van Loulou Pizzabar. Afgelopen mei zaten we precies drie jaar op deze plek aan de Weesperzijde. Het is zwaar, vooral in de zomer. De oven komt altijd boven de 400 graden en alles moet snel. De zomer is ons krachtseizoen: het is dan megadruk. De enige manier om het dragelijk te maken, is om nóg harder en sneller te werken en je goed voor te bereiden. Aan het begin van de avond hebben we een gesprekje met de tien tot twaalf mensen die werken. Dan zeggen we tegen elkaar: we gaan het gewoon doen, we gaan het redden. Meer dan 90 procent zijn vaste gasten, dus iedereen begrijpt dat het warm voor ons is. Het zijn leuke klanten, dat maakt de werkdag makkelijker. Sinds dit jaar hebben we een airco, dat helpt ook.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden