Schuim
Warm eten, want iedereen kent de Lekker500 toch al
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de veertigste Lekker500.
Lekker dan. Organiseer je een driegangendiner voor honderd man, op drie pitjes nota bene in een boekhandel, allemaal ter ere van de nieuwe Lekker500, en staat de lijst die dag al in alle kranten.
Lekker500 dan.
Alsof ik naar een voetbalwedstrijd ga waarvan iedereen de uitslag al kent (Librije eerste, Ciel Blue derde), stap ik Scheltema binnen. Voorzichtig pols ik bij organisator Annelies Pijper wie het grote lek was die deze avond heeft verstierd, vast weer die boef van Stan Huygens.
Pijper: "Nee hoor, dat was afgesproken. Vanavond is om te vieren."
O. Dan valt er voor mij ook niks meer te plagen. Er blijft niets anders over dan warm te eten.
Bij de grote kassa beneden is de ontvangst met champagne. "Wil je een sneak preview?" vraagt Scheltemadirecteur Harold Zwaal. We gaan met de roltrap naar de tweede verdieping. "Hier is het."
Hij wijst naar de koffiecorner met tweepersoonstafeltjes, ongedekt. Hoe krijg je al die mensen kwijt hier, denk ik nog, maar Zwaal is al op weg naar de derde, schaterlachend.
"Nee joh, we hebben een echt restaurant gebouwd. We zijn knetterknettergek."
De derde staat inderdaad vol met fraai gedekte tafels, maar wel gewoon tussen de kasten met monografieën, agenda's en cadeauboeken. Chef Ferry van Houten staat erbij te stralen. Hij bedient ook de draaitafel.
Vanochtend om negen uur zijn ze begonnen, straks om twaalf uur moet alles weer zijn opgeruimd. "Dan gaan we pekingeend eten bij de Chinees."
Tegenover me aan tafel gaan Jannis en Claudia Brevet zitten, van Inter Scaldes in Zeeland. Oeps, denk ik. Die zijn van plek 1 naar plek 2 gezakt, ik lees ook de krant.
Ik spreek mijn medeleven uit. "Zo moet je dat niet zien," zegt Jannis Brevet. "De laatste vijf jaar waren we drie keer eerste en twee keer tweede. We zijn dik tevreden."
Mooi, dan kunnen we eten.
Brevet laat een wezenlijk deel van zijn voorgerecht staan en ik kan het niet laten. "Als u de makreel niet opeet, krijgt u ook geen peer, kruidnagel, fluffy cheesecake en dulce-de-leche-ijs toe."
Brevet: "Ik heb zwaar geluncht vanmiddag. Maar goed, ik eet het wel op."
Ik lol.
Als hoofdgerecht eet ik patrijs, zuurkool, foie gras en bloedworst, allemaal in één hap. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder dat vroeger ooit op tafel zette, ook niet met Kerstmis.
Voorafgaand aan het toetje is er ook nog een bingo. Lekker500 verloot een fiets, een vijfgangendiner bij Het Bosch, een waardebon van 500 euro te besteden bij Scheltema, een koffiezetapparaat en nog zo wat, maar ik ben gelukkig in de liefde, zeggen ze.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl
Wat de veertigste Lekker500
Waar Scheltema, Rokin
Wie Ferry van Houten, Alain Caron, Harold Zwaal, Onno Kokmeijer, Rogér Rassin, Annelies Pijper, Harold Hamersma
Wanneer maandag 30 oktober, 18.30 tot 23.00 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans leerde een horecawijsheid: als het bij de buurman regent, druppelt het bij jou