Warm bad en één emmer koud water voor nieuwe commissaris

Bij zijn installatie als nieuwe commissaris van de koning stapte Arthur van Dijk in een warm bad. Zelfs zijn broer was vol lof.

Arthur van Dijk met zijn vrouw tijdens de installatie. Beeld ANP
Arthur van Dijk met zijn vrouw tijdens de installatie.Beeld ANP

Een energieke netwerker, een enthousiaste verbinder, een toegankelijke bestuurder en een sterrenkok achter de barbecue: na zijn benoeming tot nieuwe commissaris van de koning in Noord-Holland kreeg Arthur van Dijk zoveel lof toegezwaaid van alle kanten, dat het verbaasde dat hij maandagmiddag voor zijn installatie de vergaderzaal in Haarlem binnenwandelde, en niet kwam aanzweven in een nauwsluitend blauw pak met wapperende rode cape.

Ook de installatie werd een warm bad voor Van Dijk, die voorafgaand aan de overhandiging van de voorzittershamer door maar liefst tien fractievoorzitters werd toegesproken. Die bleken vrijwel allemaal een fles badschuim bij zich te hebben.

Namens D66 noemde Ilse Zaal de nieuwe commissaris een jonge, moderne, energieke, sportieve en muzikale bestuurder. Jeff Leever van de Ouderenpartij Noord-Holland tot Van Dijk: "U bent een geweldige ambassadeur."

Ontboezemingen
Bij wijze van verrassing nam ook broer Ron van Dijk plaats achter het spreekgestoelte, maar de verwachte ontboezemingen over vernield speelgoed en alarmerende driftbuien bleven uit.

De commissaris is een man die zijn chauffeur niet buiten laat wachten, maar in de keuken een extra kop koffie op tafel zet. Op de lagere school kreeg hij het advies naar de ambachtsschool te gaan, maar als een echte doorzetter bleef hij stapelen tot hij een universitaire bul op zak had.

Het was eerlijk gezegd een verademing dat Remine Alberts van de SP het almaar warmer wordende bad aanlengde met een emmer koud water. Zij herinnerde aan het cv van de nieuwe commissaris die zich laat lezen als een lange liefdesverklaring aan de luchthaven Schiphol.

In een vriendelijke maar scherpe speech riep Alberts Van Dijk op ook op te komen voor de belangen van de Noord-Hollanders die gebukt gaan onder het lawaai en de uitstoot van zijn favoriete onderneming.

Bewezen diensten
Dat de provincie met Van Dijk een nieuwe weg inslaat, is duidelijk. Er is bewust gezocht naar een opvolger van Johan Remkes die niet door een van de leidende partijen in Den Haag naar voren is geduwd.

Van Dijk is een VVD'er, maar het commissariaat is geen beloning voor bewezen diensten. De zestiende commissaris in Haarlem is de eerste in de lange rij die twittert en facebookt. Eerlijk is eerlijk: in de eeuw van Daniël van Ewijck van Oostbroek en De Bilt was de smartphone er nog niet.

Interessant was de speech van Leen Verbeek, commissaris van de koning in Flevoland. Hij vertelde dat de ambtsinstructies voor een commissaris niet meer dan een velletje beslaan, en dat betekent dat er veel ruimte is voor een eigen invulling.

Als het gaat om de integriteit van het openbaar bestuur of de ondermijning van datzelfde bestuur door de criminaliteit kan de commissaris in zijn rol van rijksheer een belangrijke taak vervullen. "De commissaris kan zeggen: tot hier en niet verder."

Ontmoeting
De nieuwe commissaris kwam als laatste aan het woord. Hij leek weinig onder de indruk van alle loftuitingen. "De lat ligt hoog, maar ik weet wat er van mij wordt verwacht,' klonk het zelfverzekerd.

Op zijn eerste dag had Van Dijk de lunch gebruikt met twintig Noord-Hollanders. Dat wil hij vaker doen. "Sociale media zijn interessant, maar er gaat niets boven de ontmoeting. Elkaar zien, spreken en vinden, daar gaat het om. We gaan samen op zoek naar oplossingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden