Update

Warenhuis Hudson's Bay strijkt neer op het Rokin

Het Canadese warenhuis Hudson's Bay strijkt neer aan het Amsterdamse Rokin, waar het 'een onwaarschijnlijke hoeveelheid' vierkante meters heeft afgenomen in het nieuwbouwpand waar tot nu luxe warenhuis Haussmann was gepland.

Een impressie van de hoofdvestiging van Hudson's Bay aan het Rokin in Amsterdam. Eerder was in de panden warenhuis Haussmann gepland. Beeld HBC
Een impressie van de hoofdvestiging van Hudson's Bay aan het Rokin in Amsterdam. Eerder was in de panden warenhuis Haussmann gepland.Beeld HBC

Desgevraagd bevestigt topman Richar Baker van Hudson's Bay Company (HBC) dat de hoofdvestiging van het warenhuis aan het Amsterdamse Rokin komt. Het warenhuis heeft daar beslag gelegd op alle drie delen van het voormalige 'Hausmannpand', de twee nieuwbouwpanden op de plek van het Fortiskantoor en de achterliggende monumentale Grote Vleeshal.

Daar zal een op Nederlandse leest geschoeid aanbod van mode, schoenen, accessoires en lifestyleproducten worden verkocht. Plannen voor de verkoop van voeding, die Haussmann in de Grote Vleeshal had, hebben de Canadezen vooralsnog niet.

Outletformule
Daarnaast wil het Canadese warenhuisconcern de komende twee jaar tenminste nog twintig vestigingen openen in Nederland en hier driehonderd miljoen euro in investeren. Het gaat daarbij om warenhuizen onder de eigen naam en vestigingen van Saks Off 5th, de outletformule van het Canadese concern.

De eerste zaken moeten zomer 2017 open gaan. Na twee jaar wil Hudson's Bay doorgroeien naar 60 vestigingen. Bij de vestigingen komen ongeveer 2500 mensen te werken, fors minder dan de achtduizend die bij de warenhuizen van V&D werkzaam waren. Maar topman Baker sluit niet uit dat de keten, als de eerste vestigingen succesvol blijken, op termijn kan doorgroeien naar veertig tot zestig vestigingen in ons land.

Fysiek en online
"We zien dat er in Nederlandse markt zowel ruimte is voor warenhuizen in het topsegment als voor discountformules," aldus Baker dinsdag bij de presnetatie van de plannen in Amsterdam. "De ontwikkeling die we in Nederland voorzien is vergelijkbaar met de situatie een paar jaar geleden in Canada. Hudson's Bay kampte daar al twintig jaar met dalende verkopen, totdat wij het moderniseerden. Alleen al het afgelopen jaar zijn de verkopen er 8 procent gegroeid. In Nederland willen we hetzelfde doen."

De winkels van Hudson's Bay en Saks Off 5th zullen volgens Baker op de Nederlandse situatie worden afgestemd en een combinatie bieden van fysiek en online winkelen.

'Authentiek'
De Canadezen hebben geen plannen om de Belgische dochter Galleria Inno in Nederland te introduceren zoals de NOS zondag meldde. "We hebben de afgelopen maanden goed geluisterd naar wat de Nederlandse klant, vooral jongeren willen. Die bleken niet geinteresseerd in andermans warenhuis."

Er moeten onder meer zaken komen in:
Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Utrecht, Almere, Zwolle, Breda, Enschede en Den Bosch

"We hebben overwogen in Nederland een nieuwe formule op te zetten, maar uit ons onderzoek bleek dat Nederlandse klanten een authentiek, onderscheidend warenhuis willen. Precies wat we met Hudson's Bay in Canada al doen." Omdat dat merk in Nederland niet bekend is, werd alsnog besloten onder die merknaam actief te worden.

Hudson's Bay richt zich op de grote steden en zal per vestigingsplek uitmaken welke formule er het beste tot zijn recht komt. Volgens Baker zal het merendeel van de vestigingen een Hudson's Bay betreffen, met enkele Saks Off 5th-zaken die deels in vestigingen van het moederbedrijf zullen huizen, deels apart worden gepositioneerd.

Over exacte vestigingsplekken wil het bedrijf pas volgende maand meer kwijt, maar het gaat het in ieder geval om Amstelveen, Haarlem-Centrum, Almere, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Zwolle, Enschede en Eindhoven.

V&D Kalverstraat
Of er nog interesse is in het voormalige V&D-pand aan de Kalverstraat voor een Saks Off 5th wil Edo Beukema, hoofd verkoop van HBC Europa nog niet zeggen. Eigenaar IEF Capital, die naast de Kalverstraat nog elf V&D panden in Nederland bezit, kon dinsdagochtend niet reageren.

Voor de meeste andere vestigingen die Hudson's Bay in Nederland op het oog heeft zijn akkoorden gesloten met vastgoedeigenaren van voormalige V&D-panden. Die moeten fors bijdragen aan de in totaal 300 miljoen euro kostende verbouwing van hun pand. "Maar dat zullen we hen op termijn, in de vorm van huur, weer terugbetalen," aldus Baker. Hij sluit niet uit dat enkele vestigingen van het warenhuis niet in V&D panden zullen komen.

Onderhandeld
Onder meer ASR, dat zes V&D-panden bezit waaronder die in Amstelveen, Haarlem en Leiden, is partner van de Canadezen. Amstelveen zal rigoureus worden verbouwd, waarna het complex ook ruimte zal bieden aan andere winkels en aan appartementen. Over een aantal andere panden wordt volgens de Canadezen nog onderhandeld.

De Nederlandse activiteiten zullen qua organisatie en logistiek aanhaken bij de Europese activiteiten van de Canadezen, naast Inno ook het Duitse Kaufhof. Het Europees hoofdkantoor van Hudson's Bay staat in Keulen.

Een vestiging van Hudson's Bay in Canada. Beeld ap
Een vestiging van Hudson's Bay in Canada.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden