Han Lips

Waren 'onze' geuzen geen haar beter dan IS?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Welkom in de 80-jarige Oorlog.

Welkom in de 80-jarige OorlogBeeld NPO 3

Een talkshow is normaal voor Lips het moment om het eens goed op een gapen te zetten, maar Jeroen Pauw en Eva Jinek hebben dan ook nooit eens een grootheid als koning Filips II te gast.

"Onze eerste gast is al dood sinds 1598," zei de presenta­trice, waarin Lips Plien van Bennekom dacht te herkennen. "Maar speciaal voor ons maakt hij een uitzondering."

Het bleek te gaan om lollige, Het Klokhuis-achtige ­sketches die de kijkertjes van Zapp moeten inwijden in de Tachtigjarige Oorlog.

Met zondag Filips II (Peter Blok), die kwam uitleggen waarom hij de Nederlanden verliet. "Altijd regen, geklaag, files. Altijd die grote bakkes."

De kinderserie volgde zondag op 80 Jaar Oorlog, de volwassenenversie. Die had vrijdag alvast een heerlijk begin over de aanloop naar de oorlog, toegespitst op de onthoofding van de graven Egmont en Horne.

In het Vlaamse Zottegem, de laatste rustplaats van Egmont, blijkt dat precies 450 jaar later een hele happening. Iedereen kan de doorkliefde zesde halswervel komen bekijken.

Maar er was ook een raadsel dat ontzenuwd moest worden. Filips II zou destijds zo gegriefd zijn door het verraad van zijn edelen, dat het afgehouwen hoofd van Egmont nog eens extra verminkt moest worden.

Dat wilde Zottegem weleens uitgezocht hebben en de tv-camera's mochten mee. Dus werd de schedel van Egmont uit zijn bewaarplaats gelicht.

"Daar is de graaf," zeiden ze, toen bij de MRI-scanner de curverbox openging. Smullen!

Minder treffend vond Lips het dat de Beeldenstorm werd geïllustreerd door IS-strijders die in het museum van Mosul kunstschatten aan gruzelementen sloegen.

Alsof de makers wilden zeggen: religieuze fanatici, dus allemaal één pot nat. Iets te makkelijk om onze geuzen zomaar gelijk te stellen aan IS.

Maar daar denkt koning Filips II vast heel anders over.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden