Han Lips

Waren alle baardmannetjes maar als De Haan en Dorrestijn

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: op zoek naar de sneeuwgans bij Baardmannetjes.

De Baardmannetjes Beeld NPO 2
De BaardmannetjesBeeld NPO 2

Baardmannetjes zijn er in soorten en maten. Er zijn enge baardmannetjes die in donkere kamers snode plannen smeden om de samenleving langdurig te ontwrichten en er zijn aardige baardmannetjes die slechts gewapend met een kijker het vrije veld intrekken om zich te verwonderen over de perfectie van de schepping met de watersnip en het bokje als overtuigend bewijs.

Waren alle baardmannetjes maar als Nico de Haan en Hans Dorrestijn, in de uitzending van donderdag monter en nieuwsgierig op pad in het waterrijke Wormer- en Jisperveld. Dorrestijn zei vooraf te hopen op een sneeuwgans, opdat zijn ogen zouden kunnen verdrinken in het smetteloze wit. De Haan merkte lachend op dat hij die wensvogel uit zijn hoofd kon zetten in deze tijd van het jaar.

De Haan is de deskundige vogelaar van de twee en moet zijn wat onhandige metgezel voortdurend wijzen op wat er in het water, het riet of de lucht te zien is.

Dorrestijn heeft de gave van het woord en vertelt vol vuur over zijn liefde voor de vink, wat hem betreft de alfa en omega van het hele vogelwezen. Zijn advies aan de kijker: "Hol het huis uit, zoek de zon op en de vink."

Gebeuren er helemaal geen nare dingen in de wereld van deze baardmannetjes? Jawel, de twee moeten lijdzaam toezien hoe een hongerige meeuw zich voor hun ogen op een babygans stort en het jong in een hap verorbert.

Dorrestijn vertelt hoe hij thuis angstvallig het pindanetje in de tuin voor de kolen en de pimpels in de gaten houdt en de gulzige Vlaamse gaai verjaagt als die weer eens de hele voorraad komt plunderen. "Maar daar voel ik me dan wel schuldig over."

Diep in het Wormer- en Jisperveld troffen De Baardmannetjes een nest met een broedende sneeuwgans.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden