Update

Ware Finnen na verkiezingen ruim tweemaal zo groot

In de Finse gemeenteraadsverkiezingen hebben de Ware Finnen zondag hun score van 2008 ruim verdubbeld. Rond middernacht Nederlandse tijd, met 99,9 procent van de stemmen geteld, heeft zo'n 12,3 procent van de kiezers hun stem uitgebracht op de populistische partij van voorman Timo Soini, vergeleken met 5,4 procent vier jaar geleden.

Timo Soini, voorman van de Ware Finnen. Beeld afp
Timo Soini, voorman van de Ware Finnen.Beeld afp

De Ware Finnen zijn nu de vierde partij van het land. De drie grootste partijen, het neo-liberale Kokoomus (De Coalitie), de Sociaal-Democratische Partij SDP en Keskusta ('Het Centrum'), hebben alle drie procentueel ingeleverd ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Enquêtes in de aanloop naar de verkiezingen hadden gesuggereerd dat de Ware Finnen zelfs meer dan 15 procent van de stemmen zou kunnen halen. In de parlementsverkiezingen van 2011 haalden de ze 19,1 procent van de stemmen binnen.

Anti-Europagevoel
Hoewel het hier om gemeenteraadsverkiezingen gaat, heeft de partij in haar campagne systematisch ingespeeld op een aanwakkerend anti-Europagevoel in Finland. De Ware Finnen staan enerzijds als rechts te boek met hun standpunten over abortus, immigratie en Europa. Anderzijds profileerde de partij zich in de verkiezingscampagne ook met traditioneel 'linkse' standpunten die de positie van de sociaal-economisch zwakkeren in de Finse samenleving ter harte nemen.

Keskusta en de Ware Finnen zijn de grootste oppositiepartijen in het Finse parlement. In de grote steden hebben de Ware Finnen de leidende oppositiepartij Keskusta duidelijk de loef afgestoken. Keskusta doet het historisch gezien beter op het platteland. Gezondheidszorg, ouderenzorg, jeugdwerkloosheid en onderwijs zijn thema's waarmee Keskusta en de Ware Finnen om de gunst van de kiezer dongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden